Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2008

«Τα Βατοπ(αι)δία παίζει, τα ‘Γατοπαιδία’ κλέπτει και το φαινόμενο της πρόσκαιρης πυγμής…»


Η λαϊκή παροιμία λέει ότι όποιος βγαίνει από το μαντρί τον τρώει ο λύκος. Κάπως έτσι πρέπει να ένιωσε και ο ξαφνικά γενόμενος «αντάρτης» βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Δαϊλάκης, λίγες ώρες μετά την αποπομπή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Έτσι, τουλάχιστον, μπορεί να δικαιολογηθεί η επιστολή-αίτηση συγχώρεσης που απέστειλε ο ίδιος προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος δεν έχει τη δυνατότητα να επιζήσει πολιτικά εκτός της Ν.Δ. Τι συμβαίνει όμως όταν ένα ήρεμο, φαινομενικά, μαντρί γίνεται χώρος σφαγής;

Η υπόθεση του Βατοπεδίου δημιούργησε αντάρτικο ακόμα και στις τάξεις των πλέον γαλάζιων. Όλοι ζητούν την κεφαλή του κ. Ρουσόπουλου επί πινάκι, κανείς, ωστόσο, δεν αναρωτιέται πώς έφτασαν τα πράγματα ως εδώ. Φταίνε οι υπουργοί που έβαλαν την υπογραφή τους για τα εκτάσεις-φιλέτα που δόθηκαν στη Μονή; Φταίει ο ηγούμενος Εφραίμ με το ξεδιάντροπο real-estate και τις απίστευτα ισχυρές πολιτικοοικονομικές διασυνδέσεις του; Ή μήπως φταίει αυτή η επίφαση απυρόβλητου που δημιουργούν γύρω από το πρόσωπο του πρωθυπουργού οι «αυλοκόλακες» του Μεγάρου Μαξίμου;

Έχει παρατηρηθεί ότι στα χρόνια της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, κάθε φορά που ξεσπούσε ένα οποιοδήποτε σκάνδαλο, με εμπλεκόμενο είτε υπουργό είτε βουλευτή της συμπολίτευσης, ο πρωθυπουργός εμφανιζόταν μόνος και απομονωμένος. Αυτή η απομόνωση άφηνε και συνεχίζει να αφήνει στον πολίτη μια πικρή γεύση.

Από τη μια πλευρά ένας πρωθυπουργός καθ’ όλα ικανός, μετρημένος στα λόγια και τις πράξεις του, με μαρτυρίες θαυμασμού κοντινών του ανθρώπων, όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, για το λιτό τρόπο ζωής του. Δεν έχω λόγο να μην πιστέψω τα λόγια του κ. Μεϊμαράκη. Σίγουρα, ο Καραμανλής δεν υπόσχεται πολλά. Αλλά και τα λίγα που προωθεί αμαυρώνονται από τα «Γατοπαίδια», όπως πολύ εύστοχα και με ιδιαίτερο χιούμορ τα χαρακτήρισε ο συνάδελφος Γιώργος Τράγκας.

Από την άλλη πλευρά όμως, αξίζει να θυμηθούμε ότι στην ελληνική πολιτική πρακτική ο πρωθυπουργός δεν είναι «primus inter pares», ήτοι πρώτος μεταξύ ίσων, αλλά «primus solus», δηλαδή πρώτος μόνος. Αυτό είναι και το πρόβλημα της καταχρηστικής ενίσχυσης της εκτελεστικής εξουσίας σε βάρος τόσο της νομοθετικής όσο και της δικαστικής.

Ο Καραμανλής εμφανίστηκε την προπερασμένη εβδομάδα με πυγμή και τόνισε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής: «Όποιος τολμήσει ας ρίξει την κυβέρνηση!». Χθες εμφανίστηκε στη συνεδρίαση της ΟΝΝΕΔ και είπε με αποφασιστικό τρόπο: «Δεν υποτάσσομαι σε κανέναν!». Η πυγμή δε θα πρέπει να είναι απότοκο της καταστολής, αλλά αρωγός της πρόληψης. Ο κ. Καραμανλής άργησε να καταλάβει το νόημα της φράσης αυτής. Η συσπείρωση στη Ν.Δ. μοιάζει με ένα στρώμα λεπτού πάγου, που ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμο να σπάσει και πάλι και να ξεχυθεί έξω οργή και δηλητήριο μεταξύ των καλών πολιτικών συντρόφων.

Δε φταίει μόνον ο κ. Τατούλης που επιτίθεται στους υπουργούς μέσω του ιστολογίου του. Φταίνε και αυτοί που κρατούν πόρτες κλειδωμένες και δεν ακούν τα προβλήματα που τους μεταφέρουν τόσο οι βουλευτές της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης. Δε φταίει μόνον ο κ. Μανώλης που τα βάζει με τον Αλογοσκούφη. Φταίνε και αυτοί που μόλις γίνει ένα επικίνδυνο για τη θέση τους συμβάν, «ποιούν την νήσσαν».

Αυτοί οι ίδιοι είναι που αναιρούν αυτήν την επίφαση του απυρόβλητου γύρω από το πρόσωπο του πρωθυπουργού και εκείνος με τη σειρά του κάνει στιγμιαία μια μεγάλη έκρηξη πυγμής και αποφασιστικότητας και μετά… Μετά, η σιωπή διαδέχεται την έκρηξη.

Η λαιμαργία είναι ένα από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα. Τα «Γατοπαίδια» έχουν βουτήξει ολόκληρο το χέρι τους μέσα στο μέλι και τρώνε. Τρώνε ασταμάτητα και με ακόρεστη όρεξη που τείνουν να καννιβαλίζουν το ίδιο τους το χέρι.

Άραγε, κανένας δεν αναρωτήθηκε τι ρόλο διαδραμάτισαν τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που με τόση ευκολία υπέγραψαν τις συμφωνίες παραχώρησης για τα οικόπεδα-φιλέτα προς τον πανούργο ηγούμενο Εφραίμ το Βατοπεδινό; Η ζημιά που προκάλεσαν με τις υπογραφές τους απέναντι στο ελληνικό Δημόσιο, απέναντι σε εμάς που πληρώνουμε φόρους, καπέλα, δόσεις και φέσια σε καθημερινή βάση ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ.

Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ότι από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου τηρείται μια απίστευτη «σιγή ασυρμάτου» για το βίο και την πολιτεία του εριτίμου κ. Εφραίμ. Αναρωτιέμαι μήπως αυτή η σιγή αποτελεί συνώνυμο της κάλυψης προς το πρόσωπό του…

Η γαργάρα της πρόσκαιρης πυγμής απέναντι στα «Γατοπαίδια» έχει την ίδια δράση όσο και ένα αντιόξινο χάπι στο στομάχι κάποιου που πάσχει από έλκος. Δημιουργεί μια πρόσκαιρη ανακούφιση, αλλά το πρήξιμο επανέρχεται κάθε φορά όλο και πιο έντονο, όλο και πιο επώδυνο.

Οι πολίτες δεν ενθουσιάζονται πλέον από τις φανφάρες και τα λαμπερά πυροτεχνήματα που αφήνει πίσω της η πρόσκαιρη πυγμή. Εκείνο που ζητούν είναι αυτό ακριβώς που είπε ο αξέχαστος Ντίνος Ηλιόπουλος στο Διονύση Παπαγιανόπουλο: «Στρατηγάκο μου, ένα θα σου πω: ΕΞΩ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ! ΕΞΩ ΟΙ ΛΩΠΟΔΥΤΕΕΕΕΣ!».

Καλή εβδομάδα, Πατρίδα μου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες

Ευάγγελος Βενιζέλος (7) δημοσιογραφία (6) Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (5) δημοσιογράφοι (5) Γιώργος Παπανδρέου (4) Πολιτική (4) Τρόικα (4) Merkel (3) Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (3) Γερμανία (3) Ελλάδα (3) Κυβέρνηση (3) Λουκάς Παπαδήμος (3) Οικονομία (3) Παιδεία (3) ανεργία (3) Sarkozy (2) Αντώνης Σαμαράς (2) Βασίλης Παπαγεωργόπουλος (2) Δημοκρατία (2) Ευρωπαϊκή Ένωση (2) Θεσσαλονίκη (2) Μ.Μ.Ε. (2) ΠΑ.ΣΟ.Κ. (2) ΣΚΑΪ (2) Σύνταγμα (2) διαπλοκή (2) διαφθορά (2) επιχειρηματικότητα (2) καινοτομία (2) 28η Οκτωβρίου (1) Banque d' Orient (1) Deutsche Bank (1) Fitch (1) GResidence (1) Herman Van Rompuy (1) Hollande (1) Limbo Free Press (1) M.M.E. (1) Moody's (1) Open Coffee (1) Paul Graham (1) Sarpidonistas (1) Standard Poor's (1) Storie Umane (1) TEDx (1) ermocratis.blogspot.gr (1) real estate (1) startup (1) Όλι Ρεν (1) Αδαμάντιος Κοραής (1) Αριστοτέλης (1) Βουλή (1) ΓΣΕΕ (1) Γαλλία (1) Δήμος Θεσσαλονίκης (1) Διαφωτισμός (1) ΕΣΠΑ (1) Ελευθεροτυπία (1) Ελεύθερος Τύπος (1) Ερμοκράτης (1) Η Στήλη του Ερμοκράτη (1) Ηλίας Μόσιαλος (1) Ηράκλειο (1) Θεόδωρος Πάγκαλος (1) Κρήτη (1) ΜΑΤ (1) Μάλια (1) Μάνος Χατζιδάκις (1) Μισθολόγιο (1) Μνημόνιο (1) Μουσική (1) Παναγιώτης Ψωμιάδης (1) Παρέλαση (1) Πολιτεία (1) Προμηθέας (1) Στήλη του Ερμοκράτη (1) Υπουργείο Οικονομικών (1) Υπουργείο Παιδείας (1) Χρήστος Παπουτσής (1) απασχόληση (1) απεργία (1) αστυνομική βία (1) δάσκαλοι (1) εκλογές (1) εκπαίδευση (1) ελεγχόμενη χρεοκοπία (1) επιλεκτική χρεοκοπία (1) επιχειρήσεις (1) ευρωζώνη (1) ιστολόγιο (1) καθηγητές (1) κοινωνία (1) λογοκρισία. ημιμάθεια (1) νέοι (1) νεοφυείς επιχειρήσεις (1) παραλογισμός (1) τοκογλυφία (1) υποκρισία (1) χρεοκοπία (1)

Google+ Followers

Η λίστα ιστολογίων μου

 • Syrigos trashes Kofitsa again -
  Πριν από 5 χρόνια
 • SUPERHOT - SUPERHOT http://superhotgame.com/ Genre:FPS Price:Αναμένεται Οι ανεξάρτητοι δημιουργοί παιχνιδιών τα τελευταία 6 χρόνια έχουν μπεί δυναμικά στον χώρο της β...
  Πριν από 3 χρόνια
 • Καλώς ήρθατε - Welcome - Σας καλωσορίζω όλους στο mtglibrary.blogspot.gr, ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στο Magic: The Gathering όπου θα μαθαίνετε νέα σχετικά με το παιχνίδι. Ελπίζουμε ...
  Πριν από 6 χρόνια
 • -
  Πριν από 8 μήνες