Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2008

Πιστωτική κρίση: Σε αναζήτηση του χαμένου χρόνου... (Μέρος II)


Η Μεγάλη Εβδομάδα των διεθνών χρηματαγορών και η κρίση στην Ευρώπη

Την επαύριον της μείωσης της επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες, όσοι ήλπιζαν ότι θα υπάρξει μια σαφής μεταστροφή της εικόνας μετά τα αλλεπάλληλα limit down στους χρηματιστηριακούς δείκτες, πλανήθηκαν πλάνην οικτρά.

Στα χείλη των επενδυτών κρεμόταν η φράση: «Πολύ λίγη η μείωση, αλλά ήρθε πολύ αργά…». Η πιστωτική κρίση είχε ήδη βλάψει σοβαρά τη διεθνή οικονομία. Η πρώτη θλιβερή εικόνα παρουσιάστηκε στις χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας, με τους γενικούς δείκτες να πραγματοποιούν «ελεύθερη πτώση» κοντά στις 9-10 ποσοστιαίες μονάδες. Στη Νέα Υόρκη, ο Dow Jones βρέθηκε κοντά στο -10%, χάνοντας κάτι παραπάνω από 300 μονάδες. Υπολογίζεται, μάλιστα ότι στο διάστημα της τελευταίας εβδομάδας εξανεμίστηκαν, μόνο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, πάνω από 4 τρισ. δολλάρια.

Στη Φρανκφούρτη, ο DAX βούλιαξε, ίδια εικόνα και στο Δείκτη CAC της Γαλλίας. Στην Ελλάδα, η Σοφοκλέους βρέθηκε στη χειρότερη εβδομάδα της με πτώσεις στο Γενικό Δείκτη Τιμών που έφταναν στα όρια του -8%.

Στην ουσία των πραγμάτων το σχέδιο Paulson δεν έλυσε το πρόβλημα, απλώς εκμεταλλευόμενο το ιδεώδες της «παγκοσμιοποιημένης οικονομίας» μετέφερε το πρόβλημα και στη Γηραιά Ήπειρο.

Ακούστηκαν σενάρια επί σεναρίων, ότι οι επενδυτές δεν αποδέχθηκαν κατά βάση τίποτε, προχωρώντας σε έναν ιδιότυπο εκβιασμό προς τις Κεντρικές Τράπεζες, ώστε αυτές να προχωρήσουν σε πιο γενναίες μειώσεις των επιτοκίων. Φήμες παρουσίαζαν, μάλιστα, τις ασιατικές αγορές και κυρίως την Κίνα να εμφανίζεται ως οιονεί σωτήρας της διεθνούς οικονομίας. Ωστόσο, το πραγματικό πρόβλημα δεν ήταν ούτε οι φήμες, αλλά ούτε και τα σενάρια.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση πεπειραμένου οικονομικού αναλυτή στο οικονομικό τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg: «Κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν». Το πρόβλημα της ρευστότητας που προκάλεσε η αρχική σαπουνόφουσκα των 63 τρις συνοδεύεται πλέον από ένα κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης. Ακόμα και οι πλέον υγιείς τραπεζικοί οργανισμοί, που δεν παρουσιάζουν κανένα απολύτως πρόβλημα ρευστότητας, αρνούνται να χορηγήσουν δάνεια σε μολυσμένους από τα «τοξικά» ομόλογα οικονομικούς παίκτες.

Την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές, συνεδριάζει η Σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι, προκειμένου να βρεθεί μια γόνιμη και ουσιαστική λύση απέναντι στην πιστωτική κρίση. Οι τρεις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις της Ευρώπης των 27 δημιουργούν αντίστοιχα τρεις διαφορετικές σχολές σκέψεις. Από τη μια πλευρά, η Γαλλία, με τον προεδρεύοντα της Ε.Ε., Νικολά Σαρκοζί, ζητά τη δημιουργία ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Ταμείου στο πρότυπο του αμερικανικού Σχεδίου Paulson.

Από την άλλη πλευρά, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζητά μεν κοινή στράτευση στο πρόβλημα, αλλά με την κάθε χώρα-μέλος της Ε.Ε. να καλύπτει ξεχωριστά τα εσωτερικό της πρόβλημα.

Αντίθετα, πιο τολμηρός εμφανίζεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, η κυβέρνηση του οποίου αποφάσισε την κρατικοποίηση των οφειλών στις βρετανικές τράπεζες, με τη δημιουργία ενός κρατικού κορβανά ύψους 100 δισ. αγγλικών λιρών. Κατά πολλούς, ο κ. Μπράουν έχει τη δυνατότητα να συνενώσει όλες τις αντίθετες φωνές μέσα στους κόλπους της Ευρώπης των 27 και να βρεθεί εντέλει μια γόνιμη λύση. Μένει να δούμε εάν και κατά πόσον κάτι τέτοιο μπορεί να καταστεί εφικτό…

Πώς επηρεάζει η διεθνής πιστωτική κρίση την ελληνική οικονομία;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι σαφής. Καταρχάς το κλίμα αβεβαιότητας και η έλλειψη εμπιστοσύνης που δημιουργείται μεταξύ των τραπεζών καθιστά ακριβότερη και δυσκολότερη τη σύναψη νέων δανείων. Αυτό έχει ως άμεση συνέπεια τον περιορισμό της κατανάλωσης και κατ’ επέκταση της αγοραστικής δύναμης, ενώ και η επιχειρηματικότητα σε επίπεδο νέων επενδύσεων δοκιμάζεται πλέον πολύ σκληρά.

Έλληνες οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός της μείωσης, μόλις μέσα σε ένα εξάμηνο, της οικοδομικής δραστηριότητας. Ίδια μελανή εικόνα παρουσιάζουν τόσο ο κλάδος των εξαγωγών και το λιανικό εμπόριο, όσο και η βιομηχανική παραγωγή.

Κύριος σκοπός της ελληνικής οικονομίας δεν αποτελεί πλέον η αύξηση των εισοδημάτων, αλλά η διασφάλιση της απασχόλησης και του πλούτου. Το ιδεώδες της υπερκατανάλωσης και μάλιστα με δανεικό χρήμα έχει πλέον τρωθεί σημαντικά μετά το σαρωτικό πέρασμα της πιστωτικής κρίσης...

Τα βλέμματα στραμμένα στην Ευρώπη…

Αναμφίβολα, η οικονομική κρίση που πλήττει τη διεθνή οικονομία το τελευταίο διάστημα αποτέλεσε ένα ισχυρό σοκ για τους επενδυτές, ιδίως για τον κλάδο των τραπεζών. Το βρώμικο και χωρίς κανόνες παιχνίδι που έπαιξαν στο βωμό του εύκολου και γρήγορου πλουτισμού οι επενδυτικές και κατ’ επέκταση αρκετές από τις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες του κόσμου οδήγησε την οικονομία στα πρόθυρα της ύφεσης.

Τα ευχολόγια και οι λόγοι παραμυθίας από την πλευρά των Κεντρικών Τραπεζών δεν μπορούν να αποτελέσουν τροχοπέδη στην περαιτέρω επέκταση του προβλήματος. Ο συντονισμός τους υπήρξε βραδύς, ενώ και τα εθνικά κυβερνητικά επιτελεία δεν αντέδρασαν εγκαίρως από φόβο μήπως η στάση τους χαρακτηριστεί ως παρέμβαση στην ελεύθερη οικονομία και τούτο οδηγήσει σε μαζικές εκροές επενδύσεων.

Η Ευρώπη καλείται να αποδείξει σήμερα πόσο ενωμένη είναι, παρά τις όποιες διαφωνίες παρουσιάζονται μέσα στους κόλπους της. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όσο καθυστερεί η εφαρμογή ενός σωστού και ορθολογικού σχεδίου εξόδου από την κρίση, τόσο το τίμημα που θα κληθούν να πληρώσουν οι εθνικές οικονομίες θα είναι και πιο βαρύ».

Στο θεατρικό του έργο «Περιμένοντας τον Γκοντό», ο Σάμιουελ Μπέκετ έβαζε τους δύο ήρωές του, το Βλαδίμηρο και τον Εστραγκόν να περιμένουν τον Γκοντό, ένα πρόσωπο ανύπαρκτο που δε θα ερχόταν ποτέ και απλώς χαρακτήριζε την ελπίδα τους για μια έξοδο από τη μιζέρια προς έναν κόσμο καλύτερο. Ας ελπίσουμε ότι η Ευρώπη των 27 δε θα καταστεί, εξαιτίας των όποιων διαφωνιών της, πρωταγωνιστής σε αυτό το θέατρο του παραλόγου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες

Ευάγγελος Βενιζέλος (7) δημοσιογραφία (6) Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (5) δημοσιογράφοι (5) Γιώργος Παπανδρέου (4) Πολιτική (4) Τρόικα (4) Merkel (3) Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (3) Γερμανία (3) Ελλάδα (3) Κυβέρνηση (3) Λουκάς Παπαδήμος (3) Οικονομία (3) Παιδεία (3) ανεργία (3) Sarkozy (2) Αντώνης Σαμαράς (2) Βασίλης Παπαγεωργόπουλος (2) Δημοκρατία (2) Ευρωπαϊκή Ένωση (2) Θεσσαλονίκη (2) Μ.Μ.Ε. (2) ΠΑ.ΣΟ.Κ. (2) ΣΚΑΪ (2) Σύνταγμα (2) διαπλοκή (2) διαφθορά (2) επιχειρηματικότητα (2) καινοτομία (2) 28η Οκτωβρίου (1) Banque d' Orient (1) Deutsche Bank (1) Fitch (1) GResidence (1) Herman Van Rompuy (1) Hollande (1) Limbo Free Press (1) M.M.E. (1) Moody's (1) Open Coffee (1) Paul Graham (1) Sarpidonistas (1) Standard Poor's (1) Storie Umane (1) TEDx (1) ermocratis.blogspot.gr (1) real estate (1) startup (1) Όλι Ρεν (1) Αδαμάντιος Κοραής (1) Αριστοτέλης (1) Βουλή (1) ΓΣΕΕ (1) Γαλλία (1) Δήμος Θεσσαλονίκης (1) Διαφωτισμός (1) ΕΣΠΑ (1) Ελευθεροτυπία (1) Ελεύθερος Τύπος (1) Ερμοκράτης (1) Η Στήλη του Ερμοκράτη (1) Ηλίας Μόσιαλος (1) Ηράκλειο (1) Θεόδωρος Πάγκαλος (1) Κρήτη (1) ΜΑΤ (1) Μάλια (1) Μάνος Χατζιδάκις (1) Μισθολόγιο (1) Μνημόνιο (1) Μουσική (1) Παναγιώτης Ψωμιάδης (1) Παρέλαση (1) Πολιτεία (1) Προμηθέας (1) Στήλη του Ερμοκράτη (1) Υπουργείο Οικονομικών (1) Υπουργείο Παιδείας (1) Χρήστος Παπουτσής (1) απασχόληση (1) απεργία (1) αστυνομική βία (1) δάσκαλοι (1) εκλογές (1) εκπαίδευση (1) ελεγχόμενη χρεοκοπία (1) επιλεκτική χρεοκοπία (1) επιχειρήσεις (1) ευρωζώνη (1) ιστολόγιο (1) καθηγητές (1) κοινωνία (1) λογοκρισία. ημιμάθεια (1) νέοι (1) νεοφυείς επιχειρήσεις (1) παραλογισμός (1) τοκογλυφία (1) υποκρισία (1) χρεοκοπία (1)

Google+ Followers

Η λίστα ιστολογίων μου

 • Syrigos trashes Kofitsa again -
  Πριν από 5 χρόνια
 • SUPERHOT - SUPERHOT http://superhotgame.com/ Genre:FPS Price:Αναμένεται Οι ανεξάρτητοι δημιουργοί παιχνιδιών τα τελευταία 6 χρόνια έχουν μπεί δυναμικά στον χώρο της β...
  Πριν από 3 χρόνια
 • Καλώς ήρθατε - Welcome - Σας καλωσορίζω όλους στο mtglibrary.blogspot.gr, ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στο Magic: The Gathering όπου θα μαθαίνετε νέα σχετικά με το παιχνίδι. Ελπίζουμε ...
  Πριν από 6 χρόνια
 • -
  Πριν από 8 μήνες