Δευτέρα, 18 Μαΐου 2009

“Μαμά, άνοιξα το χάρτη, αλλά δε βρίσκω πουθενά τις Βρυξέλλες… ”


Αδιαμφισβήτητα η διαδικασία των ευρωεκλογών αποτελεί μια ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση. Όχι τόσο για εκείνο που κατά καιρούς αποκαλείται υποκριτικά ως «ευρωπαϊκή συνοχή», όσο για το γεγονός ότι στις Βρυξέλλες λαμβάνονται αποφάσεις σημαντικές για τη χώρα μας, που τις περισσότερες φορές αγνοούμε.

Η άγνοια αυτή έχει διττή υπόσταση. Αφενός στηρίζεται στη δική μας έλλειψη γνώσης αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα θεσμικά της όργανα. Είναι αποδεδειγμένο ότι ενώ όλοι μας ξέρουμε ότι η Βουλή βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος, πολλοί λίγοι είναι εκείνοι που ξέρουν να πουν με ακρίβεια που βρίσκεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Θα μου πείτε: μπορούμε να μάθουμε για όλα αυτά από κάποιο βιβλίο. Σίγουρα, αυτό είναι εφικτό, ωστόσο η σχέση μας με την Ε.Ε. δε θα πρέπει να αποδίδεται στατικά, μέσω ενός εξειδικευμένου εγχειριδίου.

Η Ένωση είναι ένας ζωντανός οργανισμός, με κυρίαρχα όργανα και εξουσίες που αποφασίζουν για μια πληθώρα θεμάτων που απασχολούν την καθημερινότητά μας. Είναι αυτό που αποκαλούμε αφοριστικά «τα μεγάλα κέντρα αποφάσεων». Ο αφορισμός υποδηλώνει άγνοια, ωστόσο δε φταίμε εμείς απόλυτα για αυτό. Με αυτόν τον τρόπο, όμως η άγνοια ενδύεται το μανδύα της αδιαφορίας και τούτο έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή απαξίωση του δικαιώματος της ψήφου.

Από την πλευρά τους, οι πολιτικοί επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία τη σημασία της «ευρωεκλογικής» διαδικασίας. Πρόσφατα, μου δόθηκε η ευκαιρία να έρθω σε επαφή με τον… αέρα των Βρυξελλών. Αφορμή στάθηκε πρόσκληση του Έλληνα ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Γιώργου Παπαστάμκου για μια ενημερωτική επίσκεψη στο Βέλγιο.

Μιλώντας μαζί του για το μέλλον της Ε.Ε. εμφανίστηκε μεν αισιόδοξος, ωστόσο διατύπωσε μια πικρία: «Εσείς οι δημοσιογράφοι δε γράφετε τίποτα για το τι γίνεται εδώ. Πώς μπορεί, λοιπόν, ο κόσμος, οι Έλληνες, να ξέρουν εκτός από εμάς τι γίνεται εδώ στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο;».

Στέκομαι στη ερώτησή του. Γιατί δεν πρόκειται για μια «γαλάζια ερώτηση», αλλά για μια απορία που είναι πέρα και πάνω από χρώματα και πολιτικές σκοπιμότητες. Αλήθεια, με εξαίρεση τις εβδομάδες λίγο πριν τις ευρωεκλογές, πόσο ασχολούνται εντέλει τα ΜΜΕ –έντυπα και ηλεκτρονικά – με τα θέματα της Ε.Ε. που αφορούν τη χώρα μας;

Την απάντηση την πήρα γυρίζοντας πίσω στην Ελλάδα και μάλιστα δια στόματος κορυφαίου διευθυντικού στελέχους στον έντυπο Τύπο: «Κανείς δεν ασχολείται με αυτά. Δεν πουλάνε». Πουλάνε, όμως, λίγο πριν τις εκλογές γιατί το πολιτικό παιχνίδι έχει πάντοτε την ικανότητα να μετατρέπει τα ασήμαντα σε σημαντικά και τανάπαλιν. Εάν αυτό δεν είναι υποκρισία, τότε τι είναι;

Επί πέντε χρόνια ο Έλληνας βρίσκεται σε πλήρη άγνοια αναφορικά με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, ενημερώνεται μόνο για ποινές και πρόστιμα, βλέποντας την Ε.Ε. σαν «τον κακό μπαμπούλα» που έρχεται να τον καταβροχθίσει. Ξαφνικά, ξυπνά και του λένε, ψήφισε. Όμως δεν του λέει κανείς τι είναι αυτό που ψηφίζει και πόσο σημαντικό είναι. Είναι αυτό που ο Neil Postman είχε περιγράψει ως «Σύνδρομο Αντιπληροφοριακής Ανεπάρκειας» (Anti-Information Deficiency Syndrome - AIDS). Η αρρώστια της εποχής μας…

Γνωρίζετε άραγε πόσα σοβαρά θέματα που μας αφορούν άμεσα συζητιούνται στις ευρωπαϊκές συνεδριάσεις και εμείς δε μαθαίνουμε τίποτα; Πρόκειται για ένα φαινόμενο ελληνικό. Όλοι μας έχουμε δέσει σφιχτά στην αντίληψή μας το γεγονός ότι οι ευρωεκλογές αποτελούν απλώς μια δοκιμασία για τη μεγάλη αναμέτρηση των εθνικών εκλογών.

Εκείνο που συστηματικά απαξιώνεται στην αφάνεια των μονόστηλων μιας εφημερίδας και σε ένα ραδιοφωνικό lead 20-30 λέξεων επί πέντε ολόκληρα χρόνια, ξαφνικά αποκτά σημασία και προπαντός ζωτικό χώρο στο «σαλόνι» μιας εφημερίδας, στον αέρα του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης και στους υπερσυνδέσμους του Διαδικτύου.

Επί πέντε χρόνια, οι συντάκτες προτείνουν, οι αρχισυντάκτες αντιτείνουν, φοβούμενοι το «περίεργα επίμονο» ένστικτο των πρώτων και οι διευθυντές απορρίπτουν. Είναι ένα κακό απόστημα που έχει καθίσει επάνω στην ενημέρωση και τη φιμώνει. Και το πρόβλημα οξύνεται ακόμα περισσότερο όταν στη μέση μπαίνει η πολιτική και μετατρέπει τη διαδικασία των ευρωεκλογών σε ένα μικροκομματικό παιχνίδι εντυπωσιασμού, όπου ο φαρισαϊσμός περισσεύει.

Παρόλα αυτά, η ψήφος στις ευρωεκλογές, αν και δεν είναι υποχρεωτική, είναι ωστόσο απαραίτητη. Είναι η τελευταία και μοναδική δύναμη που διαθέτει το εκλογικό σώμα να επιλέξει αυτούς που θα τον εκπροσωπήσουν στην Ευρώπη.

Όμως δε φτάνει μόνον αυτό. Ο κόσμος πρέπει να μάθει να απαιτεί περισσότερα. Οφείλει να γνωρίζει ποιοι είναι εκείνοι που αποφασίζουν για την τύχη του. Η εικόνα της καλοκαιρινής ραστώνης με ένα ποτήρι φραπέ σε μια παραλία τρέφει και ανατροφοδοτεί το μηχανισμό δημιουργίας άβουλων και παθητικών όντων.

Ο Βολταίρος έλεγε ότι «η Δημοκρατία είναι το τελευταίο καταφύγιο των απανταχού καθαρμάτων». Η ψήφος δεν έχει να κάνει με τα «χρωματιστά κουκιά», που σε τελευταία ανάλυση προκαλούν κυάμωση στον Έλληνα ψηφοφόρο. Έχει να κάνει, όμως, με την ικανότητά του να αντιλαμβάνεται την παγίδα της απάθειας και σε τελευταία ανάλυση να στέλνει τα… κουτοπόνηρα καθάρματα πίσω στα σπίτια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες

Ευάγγελος Βενιζέλος (7) δημοσιογραφία (6) Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (5) δημοσιογράφοι (5) Γιώργος Παπανδρέου (4) Πολιτική (4) Τρόικα (4) Merkel (3) Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (3) Γερμανία (3) Ελλάδα (3) Κυβέρνηση (3) Λουκάς Παπαδήμος (3) Οικονομία (3) Παιδεία (3) ανεργία (3) Sarkozy (2) Αντώνης Σαμαράς (2) Βασίλης Παπαγεωργόπουλος (2) Δημοκρατία (2) Ευρωπαϊκή Ένωση (2) Θεσσαλονίκη (2) Μ.Μ.Ε. (2) ΠΑ.ΣΟ.Κ. (2) ΣΚΑΪ (2) Σύνταγμα (2) διαπλοκή (2) διαφθορά (2) επιχειρηματικότητα (2) καινοτομία (2) 28η Οκτωβρίου (1) Banque d' Orient (1) Deutsche Bank (1) Fitch (1) GResidence (1) Herman Van Rompuy (1) Hollande (1) Limbo Free Press (1) M.M.E. (1) Moody's (1) Open Coffee (1) Paul Graham (1) Sarpidonistas (1) Standard Poor's (1) Storie Umane (1) TEDx (1) ermocratis.blogspot.gr (1) real estate (1) startup (1) Όλι Ρεν (1) Αδαμάντιος Κοραής (1) Αριστοτέλης (1) Βουλή (1) ΓΣΕΕ (1) Γαλλία (1) Δήμος Θεσσαλονίκης (1) Διαφωτισμός (1) ΕΣΠΑ (1) Ελευθεροτυπία (1) Ελεύθερος Τύπος (1) Ερμοκράτης (1) Η Στήλη του Ερμοκράτη (1) Ηλίας Μόσιαλος (1) Ηράκλειο (1) Θεόδωρος Πάγκαλος (1) Κρήτη (1) ΜΑΤ (1) Μάλια (1) Μάνος Χατζιδάκις (1) Μισθολόγιο (1) Μνημόνιο (1) Μουσική (1) Παναγιώτης Ψωμιάδης (1) Παρέλαση (1) Πολιτεία (1) Προμηθέας (1) Στήλη του Ερμοκράτη (1) Υπουργείο Οικονομικών (1) Υπουργείο Παιδείας (1) Χρήστος Παπουτσής (1) απασχόληση (1) απεργία (1) αστυνομική βία (1) δάσκαλοι (1) εκλογές (1) εκπαίδευση (1) ελεγχόμενη χρεοκοπία (1) επιλεκτική χρεοκοπία (1) επιχειρήσεις (1) ευρωζώνη (1) ιστολόγιο (1) καθηγητές (1) κοινωνία (1) λογοκρισία. ημιμάθεια (1) νέοι (1) νεοφυείς επιχειρήσεις (1) παραλογισμός (1) τοκογλυφία (1) υποκρισία (1) χρεοκοπία (1)

Google+ Followers

Η λίστα ιστολογίων μου

 • Syrigos trashes Kofitsa again -
  Πριν από 5 χρόνια
 • SUPERHOT - SUPERHOT http://superhotgame.com/ Genre:FPS Price:Αναμένεται Οι ανεξάρτητοι δημιουργοί παιχνιδιών τα τελευταία 6 χρόνια έχουν μπεί δυναμικά στον χώρο της β...
  Πριν από 3 χρόνια
 • Καλώς ήρθατε - Welcome - Σας καλωσορίζω όλους στο mtglibrary.blogspot.gr, ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στο Magic: The Gathering όπου θα μαθαίνετε νέα σχετικά με το παιχνίδι. Ελπίζουμε ...
  Πριν από 6 χρόνια
 • -
  Πριν από 8 μήνες