Τρίτη, 4 Αυγούστου 2009

«Οικονομική κρίση και ΜΜΕ: Όταν στο βασίλειο των τυφλών κυβερνά ο Σαρκοζί…»


Η οικονομική κρίση που ξεκίνησε στις ΗΠΑ στις αρχές του 2007 και εξαπλώνεται με δυσμενείς συνέπειες για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας δε θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να αφήσει αλώβητη και τη βιομηχανία των ΜΜΕ.

Στην Ελλάδα, το κλείσιμο μιας ιστορικής εφημερίδας, όπως ήταν ο «Ελεύθερος Τύπος», οι απολύσεις στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha» και το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που εκπόνησε πρόσφατα η διοίκηση του τηλεοπτικού καναλιού «ANT1», καταδεικνύουν, σε αδρές γραμμές, τη ζημιά που έχει υποστεί ο ελληνικός Τύπος.

Ταυτόχρονα δημιουργούν την αδήριτη ανάγκη για την οικονομική του στήριξη από την πλευρά του επίσημου κράτους. Τα πρόσφατα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών χτυπούν την «ελληνική πόρτα».

Ωστόσο, καλό θα ήταν να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στα μέσα Ιανουαρίου του 2008 κι ενώ ολόκληρη η υφήλιος παραδινόταν στη δίνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, αποφασίζει ότι το κράτος πρέπει να βοηθήσει τον έντυπο Τύπο, στηρίζοντάς τον οικονομικά.

Στις 23 Ιανουαρίου 2009, ο Σαρκοζί ανακοινώνει ένα πακέτο οικονομικής σωτηρίας συνολικού ύψους 90 εκατ. ευρώ προς τα έντυπα εκείνα που έβλεπαν τις συνδρομές τους να μειώνονται δραματικά και ταυτόχρονα τις λειτουργικές τους δαπάνες –εκτύπωση, διανομή- να εκτοξεύονται στα ύψη, εξαιτίας ακριβώς της μειωμένης ζήτησης.

Τα μέτρα αφορούν στην αύξηση της ετήσιας στήριξης των εφημερίδων και των περιοδικών από το κράτος στα 70 εκατ. ευρώ το 2009, όταν την προηγούμενη χρονιά το ποσό αυτό δεν ξεπερνούσε τα 8 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, 20 εκατ. ευρώ δίνονται ως ενίσχυση για το διαφημιστικό κομμάτι του Τύπου αλλά και για τις λειτουργικές δαπάνες των έντυπων εκδόσεων. Ταυτόχρονα, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοινώνει την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος, το οποίο θα προσφέρει ετήσια δωρεάν συνδρομή σε έντυπα για όλους τους Γάλλους πολίτες που έχουν μόλις συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Ο Σαρκοζί δέχεται επικρίσεις, ότι προσπαθεί να χειραγωγήσει τον Τύπο. Απαντά, ωστόσο: «Είναι πράγματι ευθύνη του γαλλικού κράτους να εξασφαλίσει την ύπαρξη ενός ανεξάρτητου, ελεύθερου και πολυφωνικού Τύπου».

Η κίνηση Σαρκοζί ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως. Ωστόσο, η ατολμία που δείχνουν καθ’ όλο το α’ εξάμηνο του 2009 οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ώστε να στηρίξουν τα ΜΜΕ των χωρών τους πλήττουν σοβαρά την πολυφωνία.

Μ. Βρετανία: Κλείνουν εφημερίδες, θεατής ο Γκ. Μπράουν

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Μ. Βρετανία, όπου σε διάστημα δύο μόλις ετών έκλεισαν συνολικά 49 εφημερίδες, που ανάγονται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Την ίδια στιγμή, ο όμιλος Guardian Media Group εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να αναστείλει την κυκλοφορία της ιστορικής βρετανικής εφημερίδας «Observer», σε μια προσπάθεια να περικόψει μέρος των λειτουργικών δαπανών της.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα – που ιδρύθηκε το 1791 – το 1979 πωλούσε περισσότερα από 1,3 εκατ. φύλλα, ενώ πέρυσι το τιράζ της δεν υπερέβαινε πλέον τα 420.000 φύλλα κάθε εβδομάδα.

Τα βέλη των Βρετανών αναλυτών στα μίντια στρέφονται κυρίως κατά του πρωθυπουργού, Γκόρντον Μπράουν αλλά και εναντίον του υπουργού Οικονομικών, Άλιστερ Ντάρλινγκ, στους οποίους αποδίδεται ατολμία και έλλειψη πολιτικού σχεδίου απέναντι στις δυσμενείς επιδράσεις της κρίσης.

Γερμανία: «Ψηλά» διαδίκτυο και free TV

Ο Έρικ Κάρστενς, δημοσιογράφος και ειδικός αναλυτής των ΜΜΕ στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας (EJC) υποστηρίζει ότι καταλυτικό ρόλο στο κλείσιμο των εφημερίδων διαδραματίζει η πτώση που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η δαπάνη στη διαφήμιση.

Στη Γερμανία, ειδικότερα, η διαφημιστική δαπάνη είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας αλλά και σε σύγκριση με τις αντίστοιχες των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Τα κέρδη των free TV εταιρειών αγγίζουν κατά μέσο όρο το 29% , όταν τα αντίστοιχα κέρδη μεγάλων τηλεοπτικών ομίλων, όπως του RTL και του ProsiebenSAT.1 διαμορφώνονται στο 21% και 25,5% αντίστοιχα.

Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η εφαρμογή του παραδείγματος Σαρκοζί στα ΜΜΕ της χώρας της θα ισοδυναμούσε με προσπάθεια φίμωσης του Τύπου. Εντούτοις, η απαξίωση στην οποία οδηγούνται τόσο το έντυπο όσο και το ραδιόφωνο αλλά και η τηλεόραση, μεταβάλλουν το πεδίο ενδιαφέροντος των στρατηγικών επενδυτών στα μίντια.

Οι σφυγμομετρήσεις καταδεικνύουν ότι οι νέες ηλικίες και κυρίως το ηλικιακό γκρουπ 18-44 ετών στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς τη διαδικτυακή ενημέρωση. Αυτό είναι το στοίχημα που καλούνται πλέον και στη Γερμανία να κερδίσουν οι μεγάλοι όμιλοι των μέσων ενημέρωσης.

Ιταλία: Βάζοντας το λύκο να φυλάει τα πρόβατα…

Από την άλλη πλευρά, το παράδειγμα της Ιταλίας είναι το πλέον τραγελαφικό. Ένας πρωθυπουργός είναι ταυτόχρονα και μεγιστάνας των ΜΜΕ.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κάτοχος του ομίλου «Mediaset» αλλά και του 80% της κρατικής τηλεόρασης (RAI), θα ήταν πολύ δύσκολο να προτείνει μέτρα οικονομικής στήριξης των ΜΜΕ, τη στιγμή, μάλιστα, που δέχεται σοβαρές επικρίσεις για ροζ σκάνδαλα με αιθέριες υπάρξεις.

Συμπέρασμα: Παρεμβατισμός ή laissez faire, laissez passer;

Ο Γάλλος πρόεδρος είναι ο μόνος ουσιαστικά πολιτικός ηγέτης μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια που έχει λάβει μέτρα στήριξης υπέρ των ΜΜΕ, αψηφώντας τις παραδοσιακές επιταγές του οικονομικού μοντέλου του Άνταμ Σμιθ προς αποφυγή κάθε είδους κρατικού παρεμβατισμού.

Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπως αυτή που δημιούργησε η διεθνής κρίση, η δημιουργία ψευδών διλημμάτων που εμπλέκουν τον οικονομικό φιλελευθερισμό με την κρατική παρέμβαση, είναι μάλλον άσκοπη.

Το κράτος, όπως υποστηρίζει ο Jellinek, διαθέτει το μονοπώλιο της νομιμοποιημένης φυσικής βίας (μονοπώλιο του νομικού καταναγκασμού).

Επομένως, εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι θιασώτες της κρίσης ανήγαγαν το φιλελευθερισμό σε ασυδοσία εις βάρος των πολλών, τότε θα μπορούσε, ίσως, να δικαιολογηθεί μια παρέμβαση της πολιτείας με σκοπό την υποστήριξη του συστήματος.

Κανείς, εντούτοις, δεν μπορεί να αποκλείσει τη σκέψη που έχει ο Νικολά Σαρκοζί στο πίσω μέρος του μυαλού του να χειραγωγήσει τα Μέσα. Τούτο αποτελεί προς στιγμήν ένδειξη και όχι απόδειξη.

Η ατολμία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων οδηγεί στη δικαίωση της παροιμίας: «Στο βασίλειο των τυφλών κυβερνά ο μονόφθαλμος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες

Ευάγγελος Βενιζέλος (7) δημοσιογραφία (6) Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (5) δημοσιογράφοι (5) Γιώργος Παπανδρέου (4) Πολιτική (4) Τρόικα (4) Merkel (3) Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (3) Γερμανία (3) Ελλάδα (3) Κυβέρνηση (3) Λουκάς Παπαδήμος (3) Οικονομία (3) Παιδεία (3) ανεργία (3) Sarkozy (2) Αντώνης Σαμαράς (2) Βασίλης Παπαγεωργόπουλος (2) Δημοκρατία (2) Ευρωπαϊκή Ένωση (2) Θεσσαλονίκη (2) Μ.Μ.Ε. (2) ΠΑ.ΣΟ.Κ. (2) ΣΚΑΪ (2) Σύνταγμα (2) διαπλοκή (2) διαφθορά (2) επιχειρηματικότητα (2) καινοτομία (2) 28η Οκτωβρίου (1) Banque d' Orient (1) Deutsche Bank (1) Fitch (1) GResidence (1) Herman Van Rompuy (1) Hollande (1) Limbo Free Press (1) M.M.E. (1) Moody's (1) Open Coffee (1) Paul Graham (1) Sarpidonistas (1) Standard Poor's (1) Storie Umane (1) TEDx (1) ermocratis.blogspot.gr (1) real estate (1) startup (1) Όλι Ρεν (1) Αδαμάντιος Κοραής (1) Αριστοτέλης (1) Βουλή (1) ΓΣΕΕ (1) Γαλλία (1) Δήμος Θεσσαλονίκης (1) Διαφωτισμός (1) ΕΣΠΑ (1) Ελευθεροτυπία (1) Ελεύθερος Τύπος (1) Ερμοκράτης (1) Η Στήλη του Ερμοκράτη (1) Ηλίας Μόσιαλος (1) Ηράκλειο (1) Θεόδωρος Πάγκαλος (1) Κρήτη (1) ΜΑΤ (1) Μάλια (1) Μάνος Χατζιδάκις (1) Μισθολόγιο (1) Μνημόνιο (1) Μουσική (1) Παναγιώτης Ψωμιάδης (1) Παρέλαση (1) Πολιτεία (1) Προμηθέας (1) Στήλη του Ερμοκράτη (1) Υπουργείο Οικονομικών (1) Υπουργείο Παιδείας (1) Χρήστος Παπουτσής (1) απασχόληση (1) απεργία (1) αστυνομική βία (1) δάσκαλοι (1) εκλογές (1) εκπαίδευση (1) ελεγχόμενη χρεοκοπία (1) επιλεκτική χρεοκοπία (1) επιχειρήσεις (1) ευρωζώνη (1) ιστολόγιο (1) καθηγητές (1) κοινωνία (1) λογοκρισία. ημιμάθεια (1) νέοι (1) νεοφυείς επιχειρήσεις (1) παραλογισμός (1) τοκογλυφία (1) υποκρισία (1) χρεοκοπία (1)

Google+ Followers

Η λίστα ιστολογίων μου

 • Syrigos trashes Kofitsa again -
  Πριν από 5 χρόνια
 • SUPERHOT - SUPERHOT http://superhotgame.com/ Genre:FPS Price:Αναμένεται Οι ανεξάρτητοι δημιουργοί παιχνιδιών τα τελευταία 6 χρόνια έχουν μπεί δυναμικά στον χώρο της β...
  Πριν από 3 χρόνια
 • Καλώς ήρθατε - Welcome - Σας καλωσορίζω όλους στο mtglibrary.blogspot.gr, ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στο Magic: The Gathering όπου θα μαθαίνετε νέα σχετικά με το παιχνίδι. Ελπίζουμε ...
  Πριν από 6 χρόνια
 • -
  Πριν από 8 μήνες