Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011

Ολική επαναφορά στο 2009


Επιλεκτική χρεοκοπία, με «κούρεμα» 50% του ελληνικού χρέους αποφάσισε η Ε.Ε. κατά τη διάρκεια ενός ολονύχτιου θρίλερ στις Βρυξέλλες.

Papandreou in obscurum...
Στις 05:00 το πρωί της Πέμπτης «κλείδωσε» τελικά η συμφωνία των ηγετών της ευρωζώνης για μείωση του ελληνικού χρέους κατά 50% (ή 100 δισ. ευρώ ή 120% επί του ΑΕΠ) έως το 2020.

Η λύση που προτάθηκε μόνον πανάκεια δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί για την Ελλάδα, καθώς, στην ουσία των πραγμάτων, ο γαλλογερμανικός άξονας αποφάσισε την επαναφορά του χρέους έως το 2020 στα επίπεδα του 2009, δηλαδή στο σημείο, όπου βρισκόταν, όταν διορίστηκε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου!

Τούτο, με απλά λόγια, συνεπάγεται εννέα χρόνια σκληρότατης και αιματηρότατης λιτότητας για όλους τους Έλληνες πολίτες, με τελικό στόχο, εάν βεβαίως καταστεί εφικτό, να ξαναγυρίσουμε το 2020 στο επίπεδο του 2009… Επομένως, η όποια κυβέρνηση θα προκύψει μετά και το πέρας της περιόδου αυτής, θα βρεθεί στην ίδια ακριβώς θέση που ήταν το 2009 η κυβέρνηση Παπανδρέου, με τις κλισέ ρήσεις του τύπου «Χάος παραλάβαμε από τους προηγούμενους…». Φαύλος κύκλος…

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, για το εάν στο εξής οι αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης θα λαμβάνονται μετά και την τελική κύρωση που θα δίνουν ξένοι Επίτροποι, οι οποίοι θα εγκατασταθούν ως ένα ιδιότυπο «Μόνιμο Διευθυντήριο» στην χώρα μας, απέφυγε να απαντήσει ευθέως, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η παρουσία της Τρόικα θα παραμείνει ισχυρή και ότι η Ευρώπη θα ελέγχει όλες τις κινήσεις μας, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να σταματήσουν οι πολιτικές, οι οποίες συντελούν στην όξυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε την επίτευξη συμφωνίας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την ενίσχυση του ταμείου Στήριξης EFSF, το οποίο προικοδοτείται με 1,3 τρισ. ευρώ. Η ανακεφαλαιοποίηση θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2012 οπότε οι τράπεζες διαθέτουν επάρκεια ρευστότητας με το λεγόμενο δείκτη του 9%. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ακόμη και μερική κρατικοποίηση ορισμένων τραπεζών, σε περίπτωση που αυτές βρεθούν στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε, όμως, και η συνολική τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος δήλωσε: «Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποια πολιτική δύναμη στην Ελλάδα ή κάποιος πολίτης, ο οποίος δεν θα θελήσει να βάλει την υπογραφή του στην κύρωση αυτής της συμφωνίας…». Το δυστύχημα είναι ότι ακόμη και τώρα, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την χώρα μας, υπάρχουν κάποιοι που επιχαίρουν, παρουσιάζοντας τη συμφωνία ως μία επιτυχία για την Ελλάδα… Τα οποιαδήποτε σχόλια επ’ αυτού περισσεύουν…

Σε ό,τι αφορά το τρίτο σκέλος της συμφωνίας, δηλαδή την ενίσχυση του μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης των χωρών που βρίσκονται αντιμέτωπες με μια κρίση χρέους, τόσο η κα Merkel όσο και οι κ.κ. Sarkozy και Van Rompuy επεσήμαναν ότι συζητήθηκε το γενικό πλαίσιο, αλλά απέφυγαν να δώσουν λεπτομέρειες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι τελικές ρυθμίσεις για το ζήτημα αυτό θα αποτελέσουν αντικείμενο νέων διαβουλεύσεων μεταξύ των ηγετών της ευρωζώνης.

Κυρίες και κύριοι, δυστυχώς (και επιλεκτικώς) επτωχεύσαμεν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες

Ευάγγελος Βενιζέλος (7) δημοσιογραφία (6) Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (5) δημοσιογράφοι (5) Γιώργος Παπανδρέου (4) Πολιτική (4) Τρόικα (4) Merkel (3) Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (3) Γερμανία (3) Ελλάδα (3) Κυβέρνηση (3) Λουκάς Παπαδήμος (3) Οικονομία (3) Παιδεία (3) ανεργία (3) Sarkozy (2) Αντώνης Σαμαράς (2) Βασίλης Παπαγεωργόπουλος (2) Δημοκρατία (2) Ευρωπαϊκή Ένωση (2) Θεσσαλονίκη (2) Μ.Μ.Ε. (2) ΠΑ.ΣΟ.Κ. (2) ΣΚΑΪ (2) Σύνταγμα (2) διαπλοκή (2) διαφθορά (2) επιχειρηματικότητα (2) καινοτομία (2) 28η Οκτωβρίου (1) Banque d' Orient (1) Deutsche Bank (1) Fitch (1) GResidence (1) Herman Van Rompuy (1) Hollande (1) Limbo Free Press (1) M.M.E. (1) Moody's (1) Open Coffee (1) Paul Graham (1) Sarpidonistas (1) Standard Poor's (1) Storie Umane (1) TEDx (1) ermocratis.blogspot.gr (1) real estate (1) startup (1) Όλι Ρεν (1) Αδαμάντιος Κοραής (1) Αριστοτέλης (1) Βουλή (1) ΓΣΕΕ (1) Γαλλία (1) Δήμος Θεσσαλονίκης (1) Διαφωτισμός (1) ΕΣΠΑ (1) Ελευθεροτυπία (1) Ελεύθερος Τύπος (1) Ερμοκράτης (1) Η Στήλη του Ερμοκράτη (1) Ηλίας Μόσιαλος (1) Ηράκλειο (1) Θεόδωρος Πάγκαλος (1) Κρήτη (1) ΜΑΤ (1) Μάλια (1) Μάνος Χατζιδάκις (1) Μισθολόγιο (1) Μνημόνιο (1) Μουσική (1) Παναγιώτης Ψωμιάδης (1) Παρέλαση (1) Πολιτεία (1) Προμηθέας (1) Στήλη του Ερμοκράτη (1) Υπουργείο Οικονομικών (1) Υπουργείο Παιδείας (1) Χρήστος Παπουτσής (1) απασχόληση (1) απεργία (1) αστυνομική βία (1) δάσκαλοι (1) εκλογές (1) εκπαίδευση (1) ελεγχόμενη χρεοκοπία (1) επιλεκτική χρεοκοπία (1) επιχειρήσεις (1) ευρωζώνη (1) ιστολόγιο (1) καθηγητές (1) κοινωνία (1) λογοκρισία. ημιμάθεια (1) νέοι (1) νεοφυείς επιχειρήσεις (1) παραλογισμός (1) τοκογλυφία (1) υποκρισία (1) χρεοκοπία (1)

Google+ Followers

Η λίστα ιστολογίων μου

 • Syrigos trashes Kofitsa again -
  Πριν από 5 χρόνια
 • SUPERHOT - SUPERHOT http://superhotgame.com/ Genre:FPS Price:Αναμένεται Οι ανεξάρτητοι δημιουργοί παιχνιδιών τα τελευταία 6 χρόνια έχουν μπεί δυναμικά στον χώρο της β...
  Πριν από 3 χρόνια
 • Καλώς ήρθατε - Welcome - Σας καλωσορίζω όλους στο mtglibrary.blogspot.gr, ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στο Magic: The Gathering όπου θα μαθαίνετε νέα σχετικά με το παιχνίδι. Ελπίζουμε ...
  Πριν από 6 χρόνια
 • -
  Πριν από 8 μήνες