Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2012

Η Δημοκρατία ως ιδιόμορφη «αισυμνητεία»*


*Αισυμνήτης: Πρόσωπο εμπιστοσύνης στην αρχαία Ελλάδα, που εκλεγόταν κατά τη διάρκεια αναταραχών για να διοικήσει προσωρινά την πολιτεία και να επιβάλει την τάξη. Οι αισυμνήτες ήταν πολιτικά ανεξάρτητοι, δηλ. ήταν συγχρόνως με το μέρος και του λαού και των ευγενών. Στον Όμηρο ( Οδύσσεια θ.255) η λέξη συναντάται με τη σημασία του "αγωνοδίκη", δηλ. αυτού που επιβλέπει τους αγώνες. Η περίοδος που είχε ο αισυμνήτης την εξουσία (απόλυτα) στα χέρια του ονομαζόταν "αισυμνητεία". Μόλις όμως τελείωνε η θητεία του, έπρεπε να λογοδοτήσει για τις πράξεις του. Ο Αριστοτέλης αναφέρει την αισυμνητεία ως μία κατάσταση μεταξύ βασιλείας και τυραννίας και την ονομάζει "αιρετή τυραννίδα". Την ίδια γνώμη έχει και ο Θεόφραστος. Γνωστοί αισυμνήτες υπήρξαν ο Πιττακός στη Λέσβο, ο Σόλωνας στην Αθήνα, ο Τυννώδας στην Εύβοια κ.ά. Πιττακός ο Μυτιληναίος περίπου 650-570 π.X.

Όταν ο Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης (384 - 322 π.Χ.) ανέλυε στα «Πολιτικά» του τους τύπους των πολιτευμάτων, σίγουρα δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί πώς αυτά θα διαμορφώνονταν και θα εξελίσσονταν ύστερα από χιλιάδες χρόνια. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη Δημοκρατία, οι αλλοιώσεις και οι παθογένειες που προκλήθηκαν σε κυρίαρχα στοιχεία της ανά τους αιώνες, όπως η ισονομία και η ισοπολιτεία, δημιουργεί στο εξής την ανάγκη για την αναζήτηση νέων μοντέλων διακυβέρνησης.

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, η αντιπροσωπευτική (έμμεση) δημοκρατία ή όπως καλείται, βάσει του Συντάγματος, «Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία», εμφανίζει τις δικές της αδυναμίες. Τόσο οι μεταπολεμικές των δεκαετιών ’50 και ’60 όσο και οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις (1974 και εντεύθεν) εδράστηκαν στην καλλιέργεια ενός πελατειακού συστήματος νομής και διαχείρισης της εξουσίας, το οποίο, σε συνδυασμό με τη διόγκωση του δημοσίου τομέα και τη δημιουργία μιας ελίτ γραφειοκρατίας, είχε ως άμεση συνέπεια την καλλιέργεια φαινομένων άκρατης διαπλοκής και διαφθοράς.

Ανά τετραετία – ή και λιγότερο – ο κυρίαρχος λαός παρέδιδε τα «κλειδιά της εξουσίας» στο κόμμα που κέρδιζε μέσω εκλογών τις περισσότερες ψήφους, αλλά από εκεί και πέρα ουδείς από τους κυβερνώντες δεν λογοδοτούσε στο λαό για τις πράξεις του στο τέλος της θητείας του.

Έλεγχος για τα μάτια του κόσμου...


Εδώ, θα προλάβω κάποιους που θα σκεφτούν: «Και τα Ειδικά Δικαστήρια τι ήταν βρε Ερμοκράτη;». Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκαν οι διαδικασίες για τον καταλογισμό ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν σε περιπτώσεις σκανδάλων, υπέκρυπτε πολιτικά πάθη και ίντριγκες, που μόνο κακό έκαναν σε τελευταία ανάλυση στους Έλληνες πολίτες. Ο Αριστοτέλης είναι σαφής: «Εκείνος που διατάσσει η σύνεση να είναι η υπέρτατη εξουσία, νομίζει πως κυβερνούν ο Θεός και οι νόμοι. Εκείνος όμως που δίνει την εξουσία στον άνθρωπο την παραδίνει σε θηρίο. Γιατί η εμπάθεια αυτών που ανεβαίνουν στην εξουσία φέρνει την καταστροφή και στην περίπτωση ακόμα που είναι οι καλύτεροι άνθρωποι. Γι' αυτό, ο νόμος είναι λογική χωρίς εμπάθεια.».

Στο σημείο αυτό, δεν θα χρειαστεί καν να αναφερθώ στα χιλιόμετρα χαρτιού που ξοδεύτηκαν, στα απαλλακτικά πορίσματα των Εξεταστικών Επιτροπών για πολιτικούς, που κυριάρχησαν σε υποθέσεις και συγκεκριμένα Μ.Μ.Ε. έφτασαν σε σημείο να τις παρουσιάζουν ως «μη σκάνδαλα»: χρηματιστήριο, υποκλοπές, Βατοπέδι, δομημένα ομόλογα, Siemens, υποβρύχια που γέρνουν. Οι σκιές και οι υποψίες έμπαιναν στο καλύτερο «υπερλευκαντικό», αυτό του διαβόητου πια «Νόμου περί ευθύνης Υπουργών», που δημιούργησε ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η ιστορική μνήμη και τα Μνημόνια


Η ιστορία είναι γνωστή και επαναλαμβάνεται, με μικρές παραλλαγές στα πρόσωπα και τις πολιτικές. Η εισδοχή της χώρας μας στην Ε.Ο.Κ. (και μετέπειτα στην Ε.Ε.) και την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) μετατόπισε τα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Τον Απρίλη του 2010, όταν ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ανακοίνωνε από το Καστελλόριζο, την είσοδο της Ελλάδας στο Μνημόνιο 1, δεν υπήρξε καμία απολύτως κύρωση για την περίφημη – πλέον – φράση του «λεφτά υπάρχουν». Τέλη του 2011 και τη στιγμή που η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. βρισκόταν ante portas στο Μνημόνιο 2, ο αρχηγός της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, έλεγε από το βήμα της Βουλής ότι θα το καταψήφιζε. Εν τέλει, έπραξε το ακριβώς αντίθετο: «Ναι σε όλα».

Το συμπέρασμα είναι απλό: η έννοια της λογοδοσίας, ήτοι η καταγραφή και ο έλεγχος της νομιμότητας των πεπραγμένων της εκάστοτε κυβέρνησης, παρουσιάζονται ως εξαιρετικά αδύναμοι, ιδιαίτερα εάν κρίνει κανείς τι αποφάνθηκε η δικαστική εξουσία αναφορικά με αυτή καθεαυτή τη συνταγματικότητα των Μνημονίων.

Οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου αλλά και η τωρινή της Τριμερούς Συμμαχίας Ν.Δ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΔΗΜ.ΑΡ. δεν αποτελούν εξαίρεση αυτής της ιδιόμορφης αισυμνητείας: ένας τρικομματικός συνασπισμός, ο οποίος εξελέγη σε περίοδο εξαιρετικής δυσκολίας και ανάγκης αλλά που θεωρείται αβέβαιο το εάν ποτέ θα κριθεί για τις πράξεις του. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο κοινωνικό αλλά και βαθύτατα πολιτειακό.

Νομοθέτης, εξουσιαστής και δικαστής στη μέγγενη

Οι πολιτικές των Μνημονίων δεν έπληξαν μόνο την ελληνική κοινωνία και την οικονομία, αλλά επέφεραν σοβαρή ανισορροπία στην ίδια τη διάκριση των τριών εξουσιών (νομοθετική, εκτελεστική, δικαστική): Η Βουλή, ο κύριος θεματοφύλακας του πολιτεύματος, υποβαθμίστηκε σε ένα απλό επιμελητήριο επικύρωσης υπό τη μορφή νόμου ειλημμένων αποφάσεων από το εξωτερικό. Η εκάστοτε κυβέρνηση κατάντησε όργανο των ξένων εταίρων για την εκτέλεση των αποφάσεων αυτών, ενώ η δικαστική εξουσία κατέληξε να τις ντύνει με το μανδύα της νομιμότητας, άσχετα εάν το μέγεθος της κοινωνικής αδικίας είναι κάτι παραπάνω από εμφανές.

Συνεπώς τι είναι αυτό που λείπει; Η πραγματική λογοδοσία, ο ορθός καταλογισμός των ευθυνών, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά το ίδιο το κράτος και όχι ένα ακόμη άθλιο «κυνήγι μαγισσών» με τη σύσταση νέων εξεταστικών επιτροπών, που μόνον κλαυσίγελω προκαλούν.


Σκεφτείτε το, είναι πολύ απλό: όταν ένας Παπακωνσταντίνου και ένας Παπανδρέου εμφανίζονται ακόμη και τώρα και ομιλούν για την κατάσταση της Ελλάδας, και ο καθένας τους ξεχωριστά έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης, όταν ένας Πάγκαλος ανερυθρίαστα προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα με ατάκες του τύπου «μαζί τα τρώμε» και δεν επεμβαίνει ουδείς να τον στείλει σηκωτό στην Ευελπίδων, για να δώσει εξηγήσεις, τότε οι παθογένειες του πολιτικού συστήματος θα εξακολουθούν να αναδύονται στην ατμόσφαιρα ως μυρωδιά πτώματος σε αποσύνθεση.

2 σχόλια:

 1. Παρολα αυτα οι συνταξιουχοι, οι δημοσιοι και οι ιδιωτικοι υπαλληλοι καλουνται να πληρωσουν και παλι τα 11,5 + 3 δις με τα νεα μετρα, ειτε χρηματικα με νεα μετρα, ειτε με περικοπες, ειτε με εφεδρεια. Ο αντιπαλος λοιπον ειναι οι κλεφτες πολιτικοι, οι καναλαρχες που τοσα χρονια ειναι καρκινωμα τις κοινωνιας μας με τις σχεσεις που εχουν με τους πολιτικους και τις φτιαγμενες ειδησεις, και η διαμορφωση της κοινης γνωμης που ειναι το σοβαροτερο τους κακουργημα και οι επιχειρηματιες που και αυτοι εχουν υπογειες σχεσεις με τα υπουργεια... (ενδεικτικα μονο: μεγαλα εργα οδικων δικτυων, Σιεμενς, Ολυμπιακα εργα και Ολυμπιακοι αγωνες, Λογαριασμοι στην Ελβετια, κτλ, λιστες με τους δημοσιογραφους που επαιρναν χρηματα απο τα κομματα...)

  Απο ολους αυτους ο μονος που πηγε φυλακη ηταν ο Τσοχατζοπουλος, ενω τις ιδιες ευθυνες ειχαν και εχουν και αρκετοι αλλοι. Ομως δε θα κυνηγησουν αυτους αλλα εμας θα δειχνουν με το δακτυλο για συλληψεις για χρεη στην εφορια και αργοτερα, οταν πιεσει η Τροικα κατασχεσεις σπιτιων και πεταμα οικογενειων στο δρομο, κοψιμο του ρευματος και του νερου σε μια κατασταση τοσο δραματικη, αφου δεν θα υπαρχει ιατρικη καλυψη και η Ελλαδα δεν ειναι ετοιμη για την επισιτιστικη κριση που ερχεται και οι πολιτικοι -ολοι- δεν ενδιαφερονται για αυτο. Ειναι προσηλωμενοι στη δημιουργια χωρων για τους μεταναστες αφου πο κυβερνοντες βγαζουν λεφτα και μιζες απο αυτο, ενω τα αριστερα κομματα πιστευουν οτι δειχνουν ανθρωπισμο. Ψυχραιμια μην καταφερουν να στρεψουν τον Ελληνα εναντια στον Ελληνα.

  Οι εκλογες με ολα τα εργαλεια που ειχαν στα χερια τους ηταν στημενες και ισως με βασει τα στοιχεια της απογραφης του 2011 μπορει και παρανομες. Η δυναμη ειναι να σταθει ο ενας αλληλεγγυος στον αλλο και να ενημερωθει ο κοσμος για να διωξει αυτα τα καρκινωματα μαζι με την Τροικα και τον Τομσεν που πλεον κοβουν κομματια απο τις σαρκες μας για να πληρωθουν οι δανειστες και ολοι μαζι αφηνουν τους εχοντες και κατεχοντες σαν τον Παγκαλο μακρια απο καθε δικαιοσυνη, ακομα και αν κομπαζει για τα κατορθωμα του απο το βιβλιο του εγγραφως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η κυβερνηση Σαμαρα ειναι η τελευταια ελπιδα για να παραμεινει η Ελλαδα στο Ευρω ας την βοηθησουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ετικέτες

Ευάγγελος Βενιζέλος (7) δημοσιογραφία (6) Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (5) δημοσιογράφοι (5) Γιώργος Παπανδρέου (4) Πολιτική (4) Τρόικα (4) Merkel (3) Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (3) Γερμανία (3) Ελλάδα (3) Κυβέρνηση (3) Λουκάς Παπαδήμος (3) Οικονομία (3) Παιδεία (3) ανεργία (3) Sarkozy (2) Αντώνης Σαμαράς (2) Βασίλης Παπαγεωργόπουλος (2) Δημοκρατία (2) Ευρωπαϊκή Ένωση (2) Θεσσαλονίκη (2) Μ.Μ.Ε. (2) ΠΑ.ΣΟ.Κ. (2) ΣΚΑΪ (2) Σύνταγμα (2) διαπλοκή (2) διαφθορά (2) επιχειρηματικότητα (2) καινοτομία (2) 28η Οκτωβρίου (1) Banque d' Orient (1) Deutsche Bank (1) Fitch (1) GResidence (1) Herman Van Rompuy (1) Hollande (1) Limbo Free Press (1) M.M.E. (1) Moody's (1) Open Coffee (1) Paul Graham (1) Sarpidonistas (1) Standard Poor's (1) Storie Umane (1) TEDx (1) ermocratis.blogspot.gr (1) real estate (1) startup (1) Όλι Ρεν (1) Αδαμάντιος Κοραής (1) Αριστοτέλης (1) Βουλή (1) ΓΣΕΕ (1) Γαλλία (1) Δήμος Θεσσαλονίκης (1) Διαφωτισμός (1) ΕΣΠΑ (1) Ελευθεροτυπία (1) Ελεύθερος Τύπος (1) Ερμοκράτης (1) Η Στήλη του Ερμοκράτη (1) Ηλίας Μόσιαλος (1) Ηράκλειο (1) Θεόδωρος Πάγκαλος (1) Κρήτη (1) ΜΑΤ (1) Μάλια (1) Μάνος Χατζιδάκις (1) Μισθολόγιο (1) Μνημόνιο (1) Μουσική (1) Παναγιώτης Ψωμιάδης (1) Παρέλαση (1) Πολιτεία (1) Προμηθέας (1) Στήλη του Ερμοκράτη (1) Υπουργείο Οικονομικών (1) Υπουργείο Παιδείας (1) Χρήστος Παπουτσής (1) απασχόληση (1) απεργία (1) αστυνομική βία (1) δάσκαλοι (1) εκλογές (1) εκπαίδευση (1) ελεγχόμενη χρεοκοπία (1) επιλεκτική χρεοκοπία (1) επιχειρήσεις (1) ευρωζώνη (1) ιστολόγιο (1) καθηγητές (1) κοινωνία (1) λογοκρισία. ημιμάθεια (1) νέοι (1) νεοφυείς επιχειρήσεις (1) παραλογισμός (1) τοκογλυφία (1) υποκρισία (1) χρεοκοπία (1)

Google+ Followers

Η λίστα ιστολογίων μου

 • Syrigos trashes Kofitsa again -
  Πριν από 5 χρόνια
 • SUPERHOT - SUPERHOT http://superhotgame.com/ Genre:FPS Price:Αναμένεται Οι ανεξάρτητοι δημιουργοί παιχνιδιών τα τελευταία 6 χρόνια έχουν μπεί δυναμικά στον χώρο της β...
  Πριν από 3 χρόνια
 • Καλώς ήρθατε - Welcome - Σας καλωσορίζω όλους στο mtglibrary.blogspot.gr, ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στο Magic: The Gathering όπου θα μαθαίνετε νέα σχετικά με το παιχνίδι. Ελπίζουμε ...
  Πριν από 6 χρόνια
 • -
  Πριν από 8 μήνες