Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012

Παιδεία: μια κουκουβάγια δίχως φτερά«Πολιτεία που δεν έχει ως βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο.» Αδαμάντιος Κοραής 

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν μια κουκουβάγια πολύ έξυπνη και πολύ σοφή. Αγαπούσε ιδιαίτερα τα παιδιά και προσπαθούσε να τα μορφώσει. Άκουγε συχνά τις γιαγιάδες να λένε στα πιτσιρίκια "μάθε, παιδί μου, γράμματα" και γελούσε, γιατί ήξερε ότι η αγραμματοσύνη ήταν άσχημο πράγμα.

Όταν ήταν νέα ακόμη, η θεά Αθηνά την είχε στείλει να εκπαιδευτεί δίπλα σε μεγάλους φιλοσόφους: Σωκράτης, Πλάτωνας, Αριστοτέλης, Πλούταρχος ήταν μερικοί μόνον από τους εκατοντάδες δασκάλους της. Δεινοπάθησε αρκετά να κρατήσει τον κόσμο στα γράμματα, ιδιαίτερα στα βυζαντινά χρόνια αλλά και αργότερα στα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς. Τότε, έστω και κρυφά, γνωρίστηκε με τους μεγάλους Έλληνες και Ευρωπαίους Διαφωτιστές: από τον Κοραή, τον Κωνσταντά, τον Ρήγα και το Μοισιόδακα πέρασε στον Ντιντερό, το Βολταίρο, το Μοντεσκιέ και τον Ρουσσώ.

Μέσα στον 20ο αιώνα τα εκπαιδευτικά συστήματα άλλαζαν διαρκώς, άλλοτε την πλήγωναν, άλλοτε την εξύψωναν, όμως η κουκουβάγια μας συνέχιζε απτόητη το έργο της. Από τις αρχές της δεκαετίας του '80, οπότε ήρθε και το "τρένο της Αλλαγής", τα πράγματα άλλαξαν. Ήρθαν οι δέσμες και μαζί τα δεσμά της παιδείας. Τέσσερα μαθήματα, "έκθεση κούφιων ιδεών" που δεν μπορούσε κανείς να εκφράσει διαφορετική άποψη επί του εξεταζόμενου θέματος, θετικά και θεωρητικά μαθήματα που απορροφούνταν από τους μαθητές μηχανικά. Η κουκουβάγια μας είχε πάθει μετάλλαξη: άρχισε να... παπαγαλίζει και μάλιστα σε επικίνδυνο βαθμό.

Γύρω στα μέσα του '90 της είπε ένας μυστακοφόρος υπουργός - πολύ πριν εκστομίσει το περιβόητο πια "λεφτά υπάρχουν" - ότι θα βάλει "εθνικόν απολυτήριον". Διπλάσια ύλη, διπλή παπαγαλία. Η κουκουβάγια άρχισε να νιώθει τσιράκι του Τζακ Σπάροου. Ήταν και η εποχή περίεργη: "θέλω το παιδί μου επιστήμονα", φώναζαν οι γονείς, θαρρείς και το να γινόταν κάποιος τεχνίτης ή θερμοϋδραυλικός ήταν κατάρα. Πέρασαν Γεράσιμοι - που ποτέ δεν έκατσαν καλά - αλλά και Σουφλιάδες, Διαμαντοπουλορεπούσηδες και άλλοι "ειδήμονες" της Παιδείας, ο καθένας με το δικό του σχέδιο για την επιμόρφωση των ελληνοπαίδων...


Η κουκουβάγια χουχούτιζε, μόνο που είχε πλέον κουραστεί. Τα φτερά της είχαν λαβωθεί. Έβλεπε δημοτικό και την έπιανε αηδία: συνωστισμός στη Σμύρνη, ελληνική επανάσταση δίχως κρυφό σχολειό. Πετούσε στο γυμνάσιο και το λύκειο και έβλεπε καθηγητές να τρέμουν την αξιολόγηση, να βαριούνται - πλην ελαχίστων εξαιρέσεων - να κάνουν μάθημα. "Έλα μωρέ πώς κάνεις έτσι;", της έλεγαν οι ερίφηδες της εκπαίδευσης. "Θα τα μάθουν από το φροντιστήριο". Βιβλία κακογραμμένα, κανένα ενδιαφέρον για τα παιδιά, που κάθε τέλος σχολικής χρονιάς τα έσκιζαν και τα έκαιγαν. Κακή αντίδραση, αλλά απολύτως δικαιολογημένη για έναν ανύπαρκτο κόσμο γραμμάτων.

Και η κακομοίρα η κουκουβάγια προσπαθούσε να πετάξει ψηλά, για να μη βλέπει το αίσχος. Η χαριστική βολή ερχόταν στο Πανεπιστήμιο: ιδρύματα χωρίς φοιτητές, κομματικές παρατάξεις που έγλειφαν τις αναπαυτικές καρέκλες των μεγαλοκαθηγητάδων και ρεμούλα μέχρις εκεί που δεν παίρνει. Παραπονιούνταν οι φοιτητές στην κουκουβάγια: "Δεν αναγνωρίζονται τα πτυχία μας στον ΑΣΕΠ". Τι θα μπορούσε, όμως, να τους πει και αυτή; Το ήξερε καλά. Οι φοιτητικές συνελεύσεις γίνονται μόνο για τα πάρτι και για τις εκδρομές στη Μύκονο, οχλαγωγία και πολύ κακό για το τίποτα, τραπεζάκια με σημειώσεις "γιατί από εμάς είναι οι καλύτερες", ένα παζάρι ανίερο και ένα αλισβερίσι εξίσου απαράδεκτο.


Όσο για τους τριτοβάθμιους φωστήρες, εκεί τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Οι περισσότεροι καθηγητές κλείνουν πονηρά το μάτι στο φρέσκο χρήμα των ερευνητικών προγραμμάτων και δεν δίνουν δεκαράκι τσακιστό για τους σπουδαστές τους. Όταν βλέπεις ένα πανεπιστήμιο να σπαταλά 80.000 € σε καιρούς κρίσης για μια χέστρα και για P.R., σκέφτεσαι για ποιο λόγο διαμαρτύρονται εν τέλει οι καθηγητές. Το χειρότερο είναι ότι επειδή πάντοτε μαζί με τα ξέρα καίγονται και τα χλωρά, η μπάλα παίρνει και εκείνους τους λίγους πραγματικούς εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται για τα παιδιά και θέλουν να τα διδάξουν κι άντε μετά να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας μέσα αυτό τον απόπατο υποκρισίας.

Και η κουκουβάγια πονάει. Τη μάδησαν πια. Και μαζί με αυτή μάδησαν μια ολόκληρη νεολαία, την έριξαν στην ημιμάθεια και την επιφανειακή παντογνωσία. Δεν της δίδαξαν Ιστορία για την κατάσταση της Ελλάδας στον 20ο αιώνα, για τη σφαγή στην Κύπρο, για τη Χούντα και τα πραγματικά γεγονότα του Πολυτεχνείου, ούτε καν για τον Εμφύλιο.

Στο τέλος, το σοφό πτηνό έρχεται αντιμέτωπο με το δημιουργό του: τη θεά Αθηνά, που μετατράπηκε σε νομοσχέδιο-λαίλαπα για την "ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας". Κάτω από τα τσουρομαδημένα φτερά της προβάλλει ένα περίστροφο. Ακούγεται ένας εκκωφαντικός θόρυβος. Και μετά σιωπή. Είναι η ίδια σιωπή, με την οποίο φίμωναν τόσα χρόνια μια αξία, έναν θεσμό, μια ιδέα. Αλήθεια, αξίζει ακόμη να μένουν ατιμώρητοι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες

Ευάγγελος Βενιζέλος (7) δημοσιογραφία (6) Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (5) δημοσιογράφοι (5) Γιώργος Παπανδρέου (4) Πολιτική (4) Τρόικα (4) Merkel (3) Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (3) Γερμανία (3) Ελλάδα (3) Κυβέρνηση (3) Λουκάς Παπαδήμος (3) Οικονομία (3) Παιδεία (3) ανεργία (3) Sarkozy (2) Αντώνης Σαμαράς (2) Βασίλης Παπαγεωργόπουλος (2) Δημοκρατία (2) Ευρωπαϊκή Ένωση (2) Θεσσαλονίκη (2) Μ.Μ.Ε. (2) ΠΑ.ΣΟ.Κ. (2) ΣΚΑΪ (2) Σύνταγμα (2) διαπλοκή (2) διαφθορά (2) επιχειρηματικότητα (2) καινοτομία (2) 28η Οκτωβρίου (1) Banque d' Orient (1) Deutsche Bank (1) Fitch (1) GResidence (1) Herman Van Rompuy (1) Hollande (1) Limbo Free Press (1) M.M.E. (1) Moody's (1) Open Coffee (1) Paul Graham (1) Sarpidonistas (1) Standard Poor's (1) Storie Umane (1) TEDx (1) ermocratis.blogspot.gr (1) real estate (1) startup (1) Όλι Ρεν (1) Αδαμάντιος Κοραής (1) Αριστοτέλης (1) Βουλή (1) ΓΣΕΕ (1) Γαλλία (1) Δήμος Θεσσαλονίκης (1) Διαφωτισμός (1) ΕΣΠΑ (1) Ελευθεροτυπία (1) Ελεύθερος Τύπος (1) Ερμοκράτης (1) Η Στήλη του Ερμοκράτη (1) Ηλίας Μόσιαλος (1) Ηράκλειο (1) Θεόδωρος Πάγκαλος (1) Κρήτη (1) ΜΑΤ (1) Μάλια (1) Μάνος Χατζιδάκις (1) Μισθολόγιο (1) Μνημόνιο (1) Μουσική (1) Παναγιώτης Ψωμιάδης (1) Παρέλαση (1) Πολιτεία (1) Προμηθέας (1) Στήλη του Ερμοκράτη (1) Υπουργείο Οικονομικών (1) Υπουργείο Παιδείας (1) Χρήστος Παπουτσής (1) απασχόληση (1) απεργία (1) αστυνομική βία (1) δάσκαλοι (1) εκλογές (1) εκπαίδευση (1) ελεγχόμενη χρεοκοπία (1) επιλεκτική χρεοκοπία (1) επιχειρήσεις (1) ευρωζώνη (1) ιστολόγιο (1) καθηγητές (1) κοινωνία (1) λογοκρισία. ημιμάθεια (1) νέοι (1) νεοφυείς επιχειρήσεις (1) παραλογισμός (1) τοκογλυφία (1) υποκρισία (1) χρεοκοπία (1)

Google+ Followers

Η λίστα ιστολογίων μου

 • Syrigos trashes Kofitsa again -
  Πριν από 5 χρόνια
 • SUPERHOT - SUPERHOT http://superhotgame.com/ Genre:FPS Price:Αναμένεται Οι ανεξάρτητοι δημιουργοί παιχνιδιών τα τελευταία 6 χρόνια έχουν μπεί δυναμικά στον χώρο της β...
  Πριν από 3 χρόνια
 • Καλώς ήρθατε - Welcome - Σας καλωσορίζω όλους στο mtglibrary.blogspot.gr, ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στο Magic: The Gathering όπου θα μαθαίνετε νέα σχετικά με το παιχνίδι. Ελπίζουμε ...
  Πριν από 6 χρόνια
 • -
  Πριν από 8 μήνες