Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012

Παντρεύοντας τον παραλογισμό με την υποκρισία


"Afflict the conforted, confort the afflicted..." (Περικοπή από τον όρκο των δημοσιογράφων)

Η παρακολούθηση μιας συζήτησης στο Κοινοβούλιο αντικατοπτρίζει, όπως υποστήριζαν οι βιογράφοι του Oliver Cromwell, το σφυγμό της ίδιας της κοινωνίας. Η αξιωματική αυτή διαπίστωση παραμένει εδώ και τρεις αιώνες ζωντανή, αλώβητη.

Αρκεί να δει κανείς με ιδιαίτερη τα πεπραγμένα των τριακοσίων "εθνοσωτήρων" μας εντός της Βουλής. Σε μια εποχή, οπότε η λογική έχει αντικατασταθεί από τον εξτρεμισμό, και το "πολιτικώς ορθόν" κατάφερε να εξυψώσει το απολιτικό παράλογο μέσω της διαφθοράς και της διαπλοκής, οι αψιμαχίες εντός της κοινοβουλευτικής αίθουσας έχουν εξελιχθεί σε ένα ανίερο παιχνίδι εντυπωσιασμού.

Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία στην Ελλάδα έχει πεθάνει. Δεν είναι, ούτως ή άλλως, δημοκρατία πια. Είναι ένα θέατρο του παραλόγου, μια ιδιότυπη χούντα που ζέχνει σαν ψοφίμι: ο λαός εκλέγει, υπό την επίφαση μιας συνταγματικής ελευθερίας οι πολιτικοί ακολουθούν τις επιταγές μιας Ευρώπης, βουτηγμένης στα συμφέροντα λίγων, για να μην πω τίποτε χειρότερο. Μιας ένωσης κρατών που δεν μοιάζει σε καμία περίπτωση με αυτό που είχαν οραματιστεί οι δημιουργοί της στα μέσα της δεκαετίας του '50."Αυτά τα μέτρα θα είναι τα τελευταία". "Δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές". "Συνομίλησα με τον Θεό". "Είμαστε μια συγκυβέρνηση συνευθύνης". Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλα, κι εγώ δεν έχω για νοίκι... Αυτή είναι η αλήθεια, κι αφήστε τον Αντωνάκη, τον Βαγγέλη και τον Φώτη να το παίζουν Θεόσταλτοι. Το ψέμα διαδέχεται την υποκρισία. Κι όλα αυτά στο όνομα της Πατρίδας: μια λέξη που έχει καταντήσει κουρελόχαρτο και έγκλημα σωστό στα χέρια των κυβερνώντων, αλλά και μια έννοια που τείνει να καταστεί όπλο στα χέρια μιας μερίδας επιτηδείων, ένα άθλιο συνονθύλευμα λαϊκισμού και φασισμού.

Οι πρώτοι μιλούν με όρους ανάπτυξης και υποκρίνονται ότι με την πολιτική τους βοηθούν τον τόπο τους. Σε λίγους μήνες, όμως, θα εμφανιστούν και πάλι, γονυπετείς και οσφυοκάμπτες, να ζητούν κοινωνική συναίνεση και συνοχή εκεί που δεν υπάρχει τίποτα. Οι δεύτεροι, πάλι, θα εκτοξεύουν κατηγορίες για έλλειψη παιδείας και θα απευθύνονται στη γενιά των 16χρονων, ζητώντας τους να γίνουν οι νέοι "μελανοχίτωνες", εκμεταλλευόμενοι ακριβώς την πνευματική ένδεια της νεολαίας.

Δεν υπήρξα αλλά ούτε και θα γίνω ποτέ λουδίτης των νέων τεχνολογικών μέσων. Ναι, είναι αλήθεια, τα κοινωνικά δίκτυα διεύρυναν το σύστημα της επικοινωνίας, αλλά ταυτόχρονα μείωσαν τα περιθώρια αντίδρασης όλων μας. Προτιμάμε όλοι μας, μηδενός εξαιρουμένου, να φωνάξουμε και να διαμαρτυρηθούμε μέσω του Facebook και του Twitter.

Στις μεγάλες πορείες και τις συγκεντρώσεις βλέπεις 20 με 30 άντε βαριά 50 χιλιάδες άτομα, όταν αυτή τη στιγμή η ανεργία χτυπά σχεδόν δύο εκατομμύρια ψυχές σε αυτή την χώρα. Εάν αυτό δεν είναι υποκρισία, τότε τι είναι;

Τα καλέσματα των συνδικάτων ζητούν να "κατέβουμε όλοι μαζί στους δρόμους", αλλά άλλοι είναι στην Ομόνοια, άλλοι στην Κλαυθμώνος, άλλοι στην Αριστοτέλους και άλλοι στην Καμάρα. Γίνεται απεργία μία ημέρα, λίγο μπάχαλο, πέφτουν ψιλές, χοντρές, καδρόνια, καμιά ρωσική "φλογερή μπουκαλίτσα" άντε και καμιά δεκαριά καψούλια δακρύων και το πανηγυράκι τελειώνει εκεί.Η Ιστορία επαναλαμβάνεται πάντοτε, ακολουθώντας τους δικούς της κανόνες: το κλίμα στην Ελλάδα θυμίζει το σαθρό οικοδόμημα της γερμανικής δημοκρατίας της Βαϊμάρης στις αρχές του '30, όταν ο Αδόλφος Χίτλερ προετοίμαζε την άνοδό του στην εξουσία. Οικονομία γκρεμισμένη, κοινωνική έκρηξη προ των πυλών, εθνικό φρόνημα και ηθικό τσακισμένα από τις διαρκείς ταπεινώσεις του "διαίρει και βασίλευε" και της τακτικής "σοκ και δέος" που εφαρμόζουν οι τροϊκανοί. Τότε ήταν η Κοινωνία των Εθνών, τώρα είναι η Τρόικα. Η Γερμανία αποκηρύσσει το ναζισμό, αλλά τη βολεύει που στο Ελλάντα, τα "φιδάκια" αλωνίζουν ανενόχλητα, προσφέροντας υπηρεσίες καθαροαίμου-άρειου μαντρόσκυλου στο όνομα της Πατρίδας. Εάν αυτό δεν είναι υποκρισία τότε τι είναι;

Μήπως ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε, επιτέλους, τον εαυτό μας με θάρρος στον καθρέφτη; Να αφήσουμε λίγο το αναπαυτικό παιδικό καθηκάκι, πάνω στο οποίο έχουμε στρογγυλοκαθίσει και διαδηλώνουμε ηλεκτρονικά και να αρχίσουμε να βλέπουμε τα πράγματα λίγο διαφορετικά; Μήπως να αφήσουμε τις ηλιθιότητες περί αεροψεκασμών και την ακατάσχετη φλυαρία κατά μέρος και να αντιδράσουμε; Ξοδεύουμε φαιά ουσία, σάλιο, μελάνι και χτυπήματα στο πληκτρολόγιο, για να υπεραναλύουμε συνωμοσίες και άλλες όμορφες... κουκουναριές καμαρωτές και δεν κάνουμε το αυτονόητο.Όσο τους αφήνουμε να παντρεύουν την υποκρισία τους με την παθητικότητά μας, τόσο ο παραλογισμός τους θα κυλάει μέσα στο αίμα μας σαν παραλυτικό, γαργαντουιστικό δηλητήριο και θα μας σπρώχνει όλο και πιο πολύ στον πάτο. Όπως είχε πει και ο Alan Moore στο V for Vendetta: "Ο λαός δεν θα έπρεπε να φοβάται την κυβέρνησή του. Η κυβέρνηση θα πρέπει να φοβάται τον λαό της". Και ο φόβος στην προκειμένη περίπτωση συνεπάγεται και σεβασμό.

Καλό θα είναι, λοιπόν, να το θυμόμαστε όλοι μας: στην πείνα, τη φτώχεια και τη μιζέρια κανείς δεν ξεχωρίζει κόκκινα, πράσινα, γαλάζια και κίτρινα. Βλέπει μόνον γκρίζο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες

Ευάγγελος Βενιζέλος (7) δημοσιογραφία (6) Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (5) δημοσιογράφοι (5) Γιώργος Παπανδρέου (4) Πολιτική (4) Τρόικα (4) Merkel (3) Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (3) Γερμανία (3) Ελλάδα (3) Κυβέρνηση (3) Λουκάς Παπαδήμος (3) Οικονομία (3) Παιδεία (3) ανεργία (3) Sarkozy (2) Αντώνης Σαμαράς (2) Βασίλης Παπαγεωργόπουλος (2) Δημοκρατία (2) Ευρωπαϊκή Ένωση (2) Θεσσαλονίκη (2) Μ.Μ.Ε. (2) ΠΑ.ΣΟ.Κ. (2) ΣΚΑΪ (2) Σύνταγμα (2) διαπλοκή (2) διαφθορά (2) επιχειρηματικότητα (2) καινοτομία (2) 28η Οκτωβρίου (1) Banque d' Orient (1) Deutsche Bank (1) Fitch (1) GResidence (1) Herman Van Rompuy (1) Hollande (1) Limbo Free Press (1) M.M.E. (1) Moody's (1) Open Coffee (1) Paul Graham (1) Sarpidonistas (1) Standard Poor's (1) Storie Umane (1) TEDx (1) ermocratis.blogspot.gr (1) real estate (1) startup (1) Όλι Ρεν (1) Αδαμάντιος Κοραής (1) Αριστοτέλης (1) Βουλή (1) ΓΣΕΕ (1) Γαλλία (1) Δήμος Θεσσαλονίκης (1) Διαφωτισμός (1) ΕΣΠΑ (1) Ελευθεροτυπία (1) Ελεύθερος Τύπος (1) Ερμοκράτης (1) Η Στήλη του Ερμοκράτη (1) Ηλίας Μόσιαλος (1) Ηράκλειο (1) Θεόδωρος Πάγκαλος (1) Κρήτη (1) ΜΑΤ (1) Μάλια (1) Μάνος Χατζιδάκις (1) Μισθολόγιο (1) Μνημόνιο (1) Μουσική (1) Παναγιώτης Ψωμιάδης (1) Παρέλαση (1) Πολιτεία (1) Προμηθέας (1) Στήλη του Ερμοκράτη (1) Υπουργείο Οικονομικών (1) Υπουργείο Παιδείας (1) Χρήστος Παπουτσής (1) απασχόληση (1) απεργία (1) αστυνομική βία (1) δάσκαλοι (1) εκλογές (1) εκπαίδευση (1) ελεγχόμενη χρεοκοπία (1) επιλεκτική χρεοκοπία (1) επιχειρήσεις (1) ευρωζώνη (1) ιστολόγιο (1) καθηγητές (1) κοινωνία (1) λογοκρισία. ημιμάθεια (1) νέοι (1) νεοφυείς επιχειρήσεις (1) παραλογισμός (1) τοκογλυφία (1) υποκρισία (1) χρεοκοπία (1)

Google+ Followers

Η λίστα ιστολογίων μου

 • Syrigos trashes Kofitsa again -
  Πριν από 5 χρόνια
 • SUPERHOT - SUPERHOT http://superhotgame.com/ Genre:FPS Price:Αναμένεται Οι ανεξάρτητοι δημιουργοί παιχνιδιών τα τελευταία 6 χρόνια έχουν μπεί δυναμικά στον χώρο της β...
  Πριν από 3 χρόνια
 • Καλώς ήρθατε - Welcome - Σας καλωσορίζω όλους στο mtglibrary.blogspot.gr, ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στο Magic: The Gathering όπου θα μαθαίνετε νέα σχετικά με το παιχνίδι. Ελπίζουμε ...
  Πριν από 6 χρόνια
 • -
  Πριν από 8 μήνες