Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013

Lex est omnis*… 

 *Ο Νόμος είναι για όλους (λατινικό ρητό)

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο δικαστής έχει ήδη αποφανθεί σχετικά με την ενοχή του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, στην πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης των 54 εκατ. ευρώ από το δημοτικό κορβανά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν αναγνώρισε κανένα απολύτως ελαφρυντικό τόσο στον ίδιο τον κ. Παπαγεωργόπουλο όσο και στον πρώην γ.γ. του Δήμου, Μιχάλη Λεμούσια,  εκτιμώντας ότι είχαν ξεκινήσει τις παράνομες πράξεις τους και πριν από το 1999, όταν δηλαδή ξεκίνησε το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης, από άλλες θέσεις που κατείχαν.

Η καταδίκη του κ. Παπαγεωργόπουλου και των συν αυτώ, σε συνδυασμό με την προ ολίγων μηνών οριστική παύση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη, για την ανάμιξή του στην υπόθεση με τη μείωση προστίμου σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων, σπάει ένα πυώδες απόστημα διαφθοράς και διαπλοκής που επί 10 και πλέον χρόνια ταλάνιζε τη Βόρεια Ελλάδα, αναγάγοντας το φαγοπότι σε άθλημα και την ατιμωρησία σε καθημερινή πρακτική. 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι, μάλιστα, οι οποίοι επί σειρά ετών, επισήμαιναν σε κάθε ευκαιρία, ότι στην Κεντρική Μακεδονία είχε δημιουργηθεί ένα ιδιόμορφο καθεστώς πριμοδότησης "των δικών μας παιδιών", αλλά κυρίως εξυπηρέτησης ιδίων κερδών, με γνώμονα πάντοτε "τα καλά και συμφέροντα ταις τσέπαις αυτών".

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας καταθέσω μια προσωπική εμπειρία. Θυμάμαι, πριν από χρόνια, φοιτητής ακόμη της Δημοσιογραφίας, είχε τύχει να δω από κοντά τον κ. Παπαγεωργόπουλο σε μια πολιτιστική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Μιλώντας, τότε, σε μια παρέα πολιτικών και δημοσιογράφων, στο φουαγιέ του Μεγάρου, στο διάλειμμα της εκδήλωσης, σε μια αποστροφή του λόγου του είχε πει χαμογελώντας ότι "στην πολιτική επιτρέπονται όλα, αρκεί να είναι νόμιμα και να προστατεύουν τον πολίτη". Ο "φτερωτός γιατρός" ήταν, άλλωστε, δεινός ρήτορας και αυτό του το αναγνώριζαν πάντοτε τόσο οι φίλοι όσο και οι εχθροί. 

Το ανθρώπινο μυαλό αποθηκεύει πληροφορίες σαν σφουγγάρι. Λέξεις και προτάσεις που εντυπώνονται και πολλές φορές ξεθωριάζουν υπό το βάρος της λήθης. Ωστόσο, η φράση αυτή μου είχε κάνει εντύπωση τότε και σήμερα, στο άκουσμα της είδησης για την καταδίκη του, επανήλθε αυτόματα στη μνήμη μου. Τελικά, τι είναι νόμιμο και τι ηθικό; Τι είναι εκείνο που επιτρέπεται στην πολιτική ή απαγορεύεται και πώς προστατεύεται ο πολίτης;

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τις προσπάθειες της τότε Τοπικής Αυτοδιοίκησης να περάσει μια νύχτα του Αυγούστου, μεσούσης της καλοκαιρινής ραστώνης, τα σχέδια για τη διαβόητη πλέον "υποθαλάσσια αρτηρία" ή μήπως το σχέδιο για το ξήλωμα του όποιου πρασίνου στην ιστορική πλατεία Αριστοτέλους; Ή μήπως μπορεί να ξεχάσει κανείς - πόσω δε μάλλον ο γράφων που το έχει αμανάτι δίπλα του, στη γειτονιά του - το τσιμεντένιο κτήριο-έκτρωμα που έστησε η τότε Δημοτική Αρχή και αποκάλεσε "Νέο Δημαρχείο", το οποίο έκοψε οριστικά από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού την ωραιότερη θέα προς τον Θερμαϊκό Κόλπο; Κι ενώ η Θεσσαλονίκη υπέφερε από λειψυδρία σε δεδομένη χρονική περίοδο, τα "καταρρακτάκια" του δημαρχιακού μεγάρου έτρεχαν γάργαρο νερό; Ή μήπως, τέλος, να ξεχάσω τα πάρκα της Νέας Παραλίας, που τα άφησε ως μαύρη διαθήκη στη νέα Δημοτική Αρχή και έχουν παραμείνει μέχρι και σήμερα ένα απέραντο καραγιαπί, στερώντας από τους Θεσσαλονικείς ζωτικό χώρο; 


Όλα αυτά δεν είναι, όχι η κορυφή, αλλά ούτε καν η μύτη του παγόβουνου. Όπως, άλλωστε, δείχνουν τα πράγματα, φαίνεται πως κάποιοι τοπικοί κοτζαμπάσηδες και προεστοί που συνήπταν επί σειρά ετών αμαρτωλές συμβάσεις με μεγαλοεργολάβους για έργα που είτε έγιναν με υπερτιμολογήσεις και αλόγιστες σπατάλες, είτε έγιναν μόνο στα χαρτιά, θα πέσουν πολύ σύντομα στην τσιμπίδα της. 

Ωστόσο, οφείλουμε και πρέπει να είμαστε ακριβοδίκαιοι και όχι ισοπεδωτικοί. Η διαπλοκή στη Βόρειο Ελλάδα δεν είχε μόνον γαλάζιο χρώμα. Υπήρξαν και υπάρχουν πολλά "φυντάνια" της πολιτικής, ακόμη και άτομα που είχαν κατηγορήσει στο παρελθόν τον κ. Παπαγεωργόπουλο για τα έργα και τις ημέρες του και που ακόμη και σήμερα βρίσκονται σε νευραλγικές θέσεις του Δημοσίου, απομυζώντας κρατικό χρήμα.

Θα μου πείτε, πού ήταν τόσα χρόνια η Δικαιοσύνη; Γιατί τους άφηνε να αλωνίζουν; Ο πάνσοφος λαός επιμένει να λέει πως "κάλλιο αργά παρά ποτέ". Πράγματι, τα αντανακλαστικά της δικαστικής εξουσίας ήταν παλαιότερα πολύ ασθενικά απέναντι σε τέτοιου είδους υποθέσεις. Όμως, έρχεται κάποια στιγμή, που κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τις κραυγαλέες περιπτώσεις σκανδάλων.

Μένει πλέον να δούμε, εάν οι δικαστικές αρχές θα συνεχίσουν το ψάξιμο. Εάν, δηλαδή, θα προβούν σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων από τους εμπλεκόμενους σε αυτή την πολύκροτη υπόθεση. Η απόφαση για την καταδίκη Παπαγεωργόπουλου έχει κάνει ήδη πολλούς να χάσουν τον ύπνο τους. Το χαλί της διαφθοράς σηκώθηκε και από κάτω του φάνηκε όλη η βρωμερή καμαρίλα και η αποφορά ενός συστήματος που διασπάθιζε επί σειρά ετών τα χρήματα των πολιτών. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει, μόλις καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός.

Ένα είναι σίγουρο: πολλοί και πολύ σύντομα δεν θα κοιμούνται πια αλλά και δεν θα αισθάνονται μόνοι τους στις φυλακές. Ευσεβείς πόθοι; Κανείς δεν ξέρει. Ο καιρός θα δείξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες

Ευάγγελος Βενιζέλος (7) δημοσιογραφία (6) Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (5) δημοσιογράφοι (5) Γιώργος Παπανδρέου (4) Πολιτική (4) Τρόικα (4) Merkel (3) Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (3) Γερμανία (3) Ελλάδα (3) Κυβέρνηση (3) Λουκάς Παπαδήμος (3) Οικονομία (3) Παιδεία (3) ανεργία (3) Sarkozy (2) Αντώνης Σαμαράς (2) Βασίλης Παπαγεωργόπουλος (2) Δημοκρατία (2) Ευρωπαϊκή Ένωση (2) Θεσσαλονίκη (2) Μ.Μ.Ε. (2) ΠΑ.ΣΟ.Κ. (2) ΣΚΑΪ (2) Σύνταγμα (2) διαπλοκή (2) διαφθορά (2) επιχειρηματικότητα (2) καινοτομία (2) 28η Οκτωβρίου (1) Banque d' Orient (1) Deutsche Bank (1) Fitch (1) GResidence (1) Herman Van Rompuy (1) Hollande (1) Limbo Free Press (1) M.M.E. (1) Moody's (1) Open Coffee (1) Paul Graham (1) Sarpidonistas (1) Standard Poor's (1) Storie Umane (1) TEDx (1) ermocratis.blogspot.gr (1) real estate (1) startup (1) Όλι Ρεν (1) Αδαμάντιος Κοραής (1) Αριστοτέλης (1) Βουλή (1) ΓΣΕΕ (1) Γαλλία (1) Δήμος Θεσσαλονίκης (1) Διαφωτισμός (1) ΕΣΠΑ (1) Ελευθεροτυπία (1) Ελεύθερος Τύπος (1) Ερμοκράτης (1) Η Στήλη του Ερμοκράτη (1) Ηλίας Μόσιαλος (1) Ηράκλειο (1) Θεόδωρος Πάγκαλος (1) Κρήτη (1) ΜΑΤ (1) Μάλια (1) Μάνος Χατζιδάκις (1) Μισθολόγιο (1) Μνημόνιο (1) Μουσική (1) Παναγιώτης Ψωμιάδης (1) Παρέλαση (1) Πολιτεία (1) Προμηθέας (1) Στήλη του Ερμοκράτη (1) Υπουργείο Οικονομικών (1) Υπουργείο Παιδείας (1) Χρήστος Παπουτσής (1) απασχόληση (1) απεργία (1) αστυνομική βία (1) δάσκαλοι (1) εκλογές (1) εκπαίδευση (1) ελεγχόμενη χρεοκοπία (1) επιλεκτική χρεοκοπία (1) επιχειρήσεις (1) ευρωζώνη (1) ιστολόγιο (1) καθηγητές (1) κοινωνία (1) λογοκρισία. ημιμάθεια (1) νέοι (1) νεοφυείς επιχειρήσεις (1) παραλογισμός (1) τοκογλυφία (1) υποκρισία (1) χρεοκοπία (1)

Google+ Followers

Η λίστα ιστολογίων μου

 • Syrigos trashes Kofitsa again -
  Πριν από 5 χρόνια
 • SUPERHOT - SUPERHOT http://superhotgame.com/ Genre:FPS Price:Αναμένεται Οι ανεξάρτητοι δημιουργοί παιχνιδιών τα τελευταία 6 χρόνια έχουν μπεί δυναμικά στον χώρο της β...
  Πριν από 3 χρόνια
 • Καλώς ήρθατε - Welcome - Σας καλωσορίζω όλους στο mtglibrary.blogspot.gr, ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στο Magic: The Gathering όπου θα μαθαίνετε νέα σχετικά με το παιχνίδι. Ελπίζουμε ...
  Πριν από 6 χρόνια
 • -
  Πριν από 8 μήνες