Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013

Πρωτότυπη επιχειρηματική δράση για έναν κόσμο-πρότυπο"Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, ούτε ξόρκια που θα αποδιώξουν τον Μαμωνά της απραξίας. Απαιτείται αλλαγή συμπεριφοράς, τακτικής και αντιμετώπισης των δυσκολιών. Ο ατομικισμός να δώσει τη θέση του στην ομαδικότητα, στη δημιουργία πραγματικών επιχειρηματικών κοινοτήτων, όπου η καινοτομία θα διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο".

Η σύλληψη μιας πρωτότυπης ιδέας είναι, τις περισσότερες φορές, μια αυθόρμητη αλλά εξίσου επώδυνη διαδικασία. Αυτό δεν αφορά μόνο στην υλοποίησή της, αλλά και στον τρόπο παρουσίασης και μετάδοσής της στο ευρύ κοινό. 

Η στείρα μνημονιακή νοοτροπία που εισήγαγαν με περίσσεια θρασύτητα οι δανειστές μας έγινε τροχοπέδη στη διαδικασία αυτή. Ύφεση, οικονομική και δημοσιονομική κρίση, κρατική αναλγησία και κούφιες υποσχέσεις για «fast track επιχειρείν» εντείνουν καθημερινά ολοένα και περισσότερο την κατήφεια, παγώνουν κάθε όνειρο για ένα σαφώς οριοθετημένο πρόγραμμα επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

Στον αντίποδα αυτής της παράλογης λογικής υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι δίαυλοι έκφρασης και επικοινωνίας, κάποια κανάλια που μπορούν να δώσουν βήμα στην καινοτομία. Ο Ερμοκράτης ταξίδεψε στην Κρήτη και έλαβε μέρος στο 4ο Open Coffee που διοργάνωσε η Ομάδα Προγραμματιστών Χανίων (chaniadevs.wordpress.com) στον πολυχώρο του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου (Νεώριο Μόρο). 

Εκείνο που μπορεί να διαπιστώσει κανείς, παρακολουθώντας τις εργασίες ενός Open Coffee είναι ότι ο Έλληνας έχει μέσα στο αίμα του αυτό που, αφοριστικά ίσως, θα μπορούσε να ονομαστεί «επιχειρηματικό δαιμόνιο». Το έχει. Εν μέσω κρίσης, εν μέσω κελευσμάτων ότι «οι καιροί είναι χαλεποί», υπάρχουν άνθρωποι που αναζητούν τρόπους να δημιουργήσουν, να ανακαλύψουν ή ακόμα και να εφεύρουν νέες οπτικές υγιούς επιχειρηματικότητας. 

Μια δυναμική βάση δεδομένων που θα βοηθήσει ασθενείς και γιατρούς ενός πολυϊατρείου, μια πρωτοπόρα εφαρμογή για smartphone που δίνει ουσιαστικό νόημα στην ψηφιακή αφήγηση (Qrator), ένας υπέροχα διαδραστικός ιστότοπος, για να κλείσει κανείς τραπέζι σε ένα εστιατόριο (Bookeat!), ακόμα και ένα site που προάγει τον «γαμήλιο τουρισμό» στα Χανιά, είναι ως παραδείγματα ικανά να καταδείξουν ότι ο Έλληνας δεν κάθεται φρόνιμα, όπως επιτάσσουν οι εμπνευστές της ύφεσης – και καλά κάνει. 


Κοινότητα, ο μεγάλος απών…
 


Αυτή είναι μια θετική εικόνα. Είναι όμως αρκετή; Η απάντηση εδώ είναι σαφώς αρνητική. Παρακολουθώντας φιλόδοξα events όπως τα Open Coffee και τα TEDx, εκτιμάται πως πολλές φορές η παρουσίαση τέτοιων καινοτόμων ιδεών περιορίζεται δραματικά σε ένα επίπεδο, όπου ο αντίκτυπος τους, αν και δυναμικός, παραμένει στιγμιαίος. Είναι σαν να βλέπει κανείς ένα όμορφο ενυδρείο με εξωτικά ψάρια, μαγεύεται προσωρινά, αλλά μέχρι εκεί. 

Κάτι συμβαίνει. Κάτι φταίει. Δυστυχώς, στην Ελλάδα του 2013, τα «όμορφα μυαλά» αντιμετωπίζουν δύο εξίσου βλαβερές παραμέτρους: την αδιαφορία και τη μοναξιά. Η πρώτη μεταφράζεται σε αυτό που επιτάσσει η μνημονιακή πολιτική και δεν χρήζει περαιτέρω ανάλυσης. Η δεύτερη, όμως, δείχνει, με τον χειρότερο τρόπο, μια εσφαλμένη νοοτροπία: όποτε σε τούτη την όμορφη χώρα κάποιος είχε μια καλή ιδέα, πάντοτε του την έπεφταν ένα σωρό άλλοι, είτε απλά για να τον πικάρουν, είτε για να του βγάλουν το μάτι και να τον υποσκελίσουν, 

Με απλά λόγια, έλειπε και εξακολουθεί να απουσιάζει αυτό που στις Η.Π.Α. ονομάζεται κοινότητα (community). Εκεί που θα ήθελε κάποιος να μοιραστεί κάτι σημαντικό με μια ομάδα ανθρώπων και να το διασπείρει σε ένα ευρύτερο κοινό, με κοινά ενδιαφέροντα, σε εκείνο το σημείο η μοναξιά γινόταν κάθε φορά ο μοναδικός του σύντροφος. Ο φόβος για την κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας, τα συμφέροντα των εταιρειών-κολοσσών και τα παιχνίδια διαφθοράς και διαπλοκής τους με την εκάστοτε κρατική εξουσία, εξουδετέρωναν κάθε κύτταρο και κάθε ψύγμα υγιούς επιχειρηματικής σκέψης. 

Η αδιαφορία και η μοναξιά δημιουργούν φόβο και αυτός με τη σειρά του οδηγεί στη φυγή προς το εξωτερικό. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: μόνον κατά την περίοδο 2009-2012 τουλάχιστον 300.000 νέοι εγκατέλειψαν την Ελλάδα, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη σε μια άλλη χώρα. Αλλαγή νοοτροπίας: επιβάλλεται, δεν αναβάλλεται… 

Εντούτοις, ακόμη και μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, υπάρχουν δυνατότητες να ξεπεραστεί αυτό το νοητό τείχος που έχει ορθωθεί μπροστά στα μάτια των όμορφων μυαλών και των ανήσυχων πνευμάτων. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, ούτε ξόρκια που θα αποδιώξουν τον Μαμωνά της απραξίας. Απαιτείται αλλαγή συμπεριφοράς, τακτικής και αντιμετώπισης των δυσκολιών. Ο ατομικισμός να δώσει τη θέση του στην ομαδικότητα, στη δημιουργία πραγματικών επιχειρηματικών κοινοτήτων, όπου η καινοτομία θα διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο. 

Δεν γίνεται να ρίχνουμε διαρκώς το ανάθεμα – και μόνο – στο κράτος, γιατί αποτελούμε κι εμείς αναπόσπαστο κομμάτι του. Ζούμε και ενεργούμε μέσα σε αυτό και δεν αποτελεί δικαιολογία ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε μόνιμη βάση ώτα κωφεύοντα. Είναι αδήριτη ανάγκη τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως τα Open Coffee και τα TEDx, να γίνουν πιο εξωστρεφή, ασκώντας υγιή πίεση και ζητώντας περισσότερα για μια καινοτόμο επιχειρηματικότητα. 

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να σταματήσει και αυτή η λανθασμένη νοοτροπία ότι «ο Έλληνας δεν καταλαβαίνει, άρα γιατί να ασχοληθούμε με αυτόν, ας μας αναγνωρίσει πρώτα ο ξένος». Δεν είναι θέμα εθνικισμού αλλά ούτε και υπέρμετρου πατριωτισμού. Το κοινό εκπαιδεύεται. Εάν αφεθεί, τότε μόνο γίνεται έρμαιο κοντόφθαλμων ανθρώπων, άγεται και φέρεται από τα κούφια λόγια, ασκώντας απλά στείρα κριτική σε ό,τι καινούργιο εμφανίζεται στον ορίζοντα. 

Τα ψέμματα τελείωσαν. Ούτε ο ουρανός θα βρέξει ευρώ, ούτε ο κρατικός κορβανάς θα ξεχειλίσει από πεντακοσάρικα, αλλά ούτε κι ο Άγιος θα βοηθήσει, εάν κι εμείς οι ίδιοι δεν κουνήσουμε τα χεράκια μας. Όσο θα προτάσσουμε δικαιολογίες, όσο θα κρυβόμαστε πίσω από αυτές, τόσο περισσότερο τα απανταχού αρπακτικά, εντός και εκτός συνόρων, θα τρίβουν χαιρέκακα τα χέρια τους, δημιουργώντας τεχνητά στεγανά, πέρα και πάνω από τα οποία κανείς δεν θα έχει δικαίωμα να ζήσει. 

Βρίσκουμε προοπτικές και δίνουμε κίνητρα για μια καλύτερη ζωή, όχι απλά για να επιβιώσουμε σήμερα, αλλά με σκοπό να δημιουγήσουμε τα εχέγγυα για ένα καλύτερο αύριο. Σε τελευταία ανάλυση, ο μεγαλύτερος εχθρός μας παραμένει ένας και μοναδικός: ο ίδιος μας, ο κακός μας εαυτός. 

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:  

Bookeat!

Qrator

1 σχόλιο:

 1. "Ομονοούντων αδελφών συμβίωσιν παντός τείχους
  ισχυρότερον είναι"
  Μας έχουν ζαλίσει με τα:FAST TRACK και τα GRECOVER! Τίποτα όμως για το:TEAM BUILDING Mr Prime Minister.
  Ειναι προφανές πλέον οτι η ιδέα που έχετε για τις
  ομαδικές αποφάσεις είναι να κοιτιέστε στον καθρέφτη Κύριοι της Κυβέρνησης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ετικέτες

Ευάγγελος Βενιζέλος (7) δημοσιογραφία (6) Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (5) δημοσιογράφοι (5) Γιώργος Παπανδρέου (4) Πολιτική (4) Τρόικα (4) Merkel (3) Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (3) Γερμανία (3) Ελλάδα (3) Κυβέρνηση (3) Λουκάς Παπαδήμος (3) Οικονομία (3) Παιδεία (3) ανεργία (3) Sarkozy (2) Αντώνης Σαμαράς (2) Βασίλης Παπαγεωργόπουλος (2) Δημοκρατία (2) Ευρωπαϊκή Ένωση (2) Θεσσαλονίκη (2) Μ.Μ.Ε. (2) ΠΑ.ΣΟ.Κ. (2) ΣΚΑΪ (2) Σύνταγμα (2) διαπλοκή (2) διαφθορά (2) επιχειρηματικότητα (2) καινοτομία (2) 28η Οκτωβρίου (1) Banque d' Orient (1) Deutsche Bank (1) Fitch (1) GResidence (1) Herman Van Rompuy (1) Hollande (1) Limbo Free Press (1) M.M.E. (1) Moody's (1) Open Coffee (1) Paul Graham (1) Sarpidonistas (1) Standard Poor's (1) Storie Umane (1) TEDx (1) ermocratis.blogspot.gr (1) real estate (1) startup (1) Όλι Ρεν (1) Αδαμάντιος Κοραής (1) Αριστοτέλης (1) Βουλή (1) ΓΣΕΕ (1) Γαλλία (1) Δήμος Θεσσαλονίκης (1) Διαφωτισμός (1) ΕΣΠΑ (1) Ελευθεροτυπία (1) Ελεύθερος Τύπος (1) Ερμοκράτης (1) Η Στήλη του Ερμοκράτη (1) Ηλίας Μόσιαλος (1) Ηράκλειο (1) Θεόδωρος Πάγκαλος (1) Κρήτη (1) ΜΑΤ (1) Μάλια (1) Μάνος Χατζιδάκις (1) Μισθολόγιο (1) Μνημόνιο (1) Μουσική (1) Παναγιώτης Ψωμιάδης (1) Παρέλαση (1) Πολιτεία (1) Προμηθέας (1) Στήλη του Ερμοκράτη (1) Υπουργείο Οικονομικών (1) Υπουργείο Παιδείας (1) Χρήστος Παπουτσής (1) απασχόληση (1) απεργία (1) αστυνομική βία (1) δάσκαλοι (1) εκλογές (1) εκπαίδευση (1) ελεγχόμενη χρεοκοπία (1) επιλεκτική χρεοκοπία (1) επιχειρήσεις (1) ευρωζώνη (1) ιστολόγιο (1) καθηγητές (1) κοινωνία (1) λογοκρισία. ημιμάθεια (1) νέοι (1) νεοφυείς επιχειρήσεις (1) παραλογισμός (1) τοκογλυφία (1) υποκρισία (1) χρεοκοπία (1)

Google+ Followers

Η λίστα ιστολογίων μου

 • Syrigos trashes Kofitsa again -
  Πριν από 5 χρόνια
 • SUPERHOT - SUPERHOT http://superhotgame.com/ Genre:FPS Price:Αναμένεται Οι ανεξάρτητοι δημιουργοί παιχνιδιών τα τελευταία 6 χρόνια έχουν μπεί δυναμικά στον χώρο της β...
  Πριν από 3 χρόνια
 • Καλώς ήρθατε - Welcome - Σας καλωσορίζω όλους στο mtglibrary.blogspot.gr, ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στο Magic: The Gathering όπου θα μαθαίνετε νέα σχετικά με το παιχνίδι. Ελπίζουμε ...
  Πριν από 6 χρόνια
 • -
  Πριν από 8 μήνες